Katalonci domaćini
49

Barcelona ili Real Madrid: Prvi El Clasico bez Ronalda i Messija nakon 11 godina

Piše: O. T.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nakon 11 godina u velikom El Clasicu nećemo gledati ni Cristiana Ronalda ni Lea Messija. Novi derbi nogometnih divova Barcelone i Real Madrida igra se od 16:15 sati u 10. kolu La Lige, a mjesto događaja je stadion Camp Nou.

Odlaskom Ronalda u Juventus proteklog ljeta bilo je jasno da je zarvšena velika era u kojoj su Ronaldo i Messi zauzimali glavne uloge u svakom El Clasicu. A nakon povrede Messija prethodnog vikenda u pobjedi Barce nad Sevillom bilo je jasno da ni Messija neće biti u današnjem El Clasicu.

Mnogo više razloga za brigu pred ovaj El Clasico ima Real Madrid koji ove sezone bilježi svoj najgori start u posljednjih 17 godina. Nesumnjivo, najveće brige ima Julen Lopetegui čija je budućnost na klupi Galacticosa vrlo upitna, a pretpostavlja se da bi mu eventualni poraz od Barce mogao biti posljednji meč kao trenueru Reala. Pobjeda bi mu skoro sigurno produžila boravak u odajama prvaka Evrope.

Ni Barcelona nije u sjajnoj formi, njena pobjeda nad Interom u Ligi prvaka sredinom sedmice bila je tek treća pobjeda u posljednjih sedam mečeva u svih takmičenjima. U redovima Blaugrane naročito su oprezni pred ovaj meč, jer svjesni su da Real može biti opasniji kada je u krizi.

"Što je Real više ranjen, to je više opasniji. Imaju kvalitete da se vrate i velik su tim. Očekujem ih u najboljem izdanju", kazao je trener Barcelone Ernesto Valverde uočio derbija.

Izostanak Messija u redovima Barce vjerovatno će otvoriti šansu Ousmaneu Dembeleu da zauzme mjesto u startnoj postavi. Pored Messija, Barci će nedostajati povrijeđeni Samuel Umtiti i Thomas Vermaelen što znači da će štoperske pozicije ponovo zauzeti Clement Lenglet i Gerard Pique.

Pretpostavlja se da će Realu ponovo nedostajati Dani Carvajal koji se oporavlja od povrede, dok će Marcelo vjerovatno početi utakmicu nakon što se vratio nakon povrede. Ostaje da se vidi da li će Luka Modrić početi meč pošto je vidljivo da hrvatski reprezentativac izgleda potrošeno i umorno u posljednjim sedmicama.

Barcelona je trenutno druga na tabeli s bodom i utakmicom manje od Ateltico Madrida, dok je Real na osmom mjestu s četiri boda manje od Barcelone.