Jutro nakon El Clasica
0

Barcelona i statistički uništila Real Madrid

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Barcelonini nogometaši ostvarili su više od 600 dodavanja u susretu u kojem su sa pet zgoditaka demolirali Real Madrid u ponedjeljak u "El Clasicu" na stadionu Camp Nou.

Od ukupno 684 pokušaja pronalaska saigrača Barceloninim nogometašima uspjelo je ostvariti 89 posto preciznih dodavanja, što znači da je 609 lopti pronašlo put do željenog cilja.

Istovremeno, izgubljeni u Barceloninom stilu igre, nogometaši suparničke ekipe bili su kudikamo manje aktivni. S posjedom lopte od samo 33 posto pokušali su među sobom dodati loptu 331 puta, a činilo su to sa 74 posto uspješnosti ostvarivši 225 tačnih dodavanja.

I po prilikama za gol domaćin je bio mnogo uspješniji, uputivši petnaest udaraca prema golu Ikera Casillasa, od čega njih šest u sam okvir. Španski reprezentativni golman spriječio je samo jedan gol. Victor Valdes dva je puta uspješno reagirao na izgledne prilike "kraljevskoga kluba", odnosno, toliko ih je, od pet upućenih, išlo u okvir gola.

Svakako je spomena vrijedan i učinak Barceloninog veznjaka Xavija, strijelca prvoga gola na utakmici. U 87 minuta provedenih u igri loptu je tačno dodao 110 puta i na taj način pomogao vratiti "katalonski ponos" na vrh Primerine tabele na kojem se do ponedjeljka nisu nalazili tačno 197 dana.

Dodajmo ovome da je Josep Guardiola tako stigao do pete trenerske pobjede na Barceloninoj klupi u jednako toliko pokušaja u "El Clasicu". Njegova je Barcelona svaki put svladala Real Madrid, a ukupna gol-razlika u tim susretima iznosi 16-2. Svoja su jedina dva gola Madriđani postigli u porazu 6-2 na svom Santiago Bernabeuu prije dvije godine. Zanimljivo, Guardiola niti kao igrač nikada nije upisao poraz u najjačoj utakmici španskog nogometa. Nosivši Barcelonin dres nastupio je u sedam "El Clasica" ostvarivši učinak od pet pobjeda i dva remija.

Također, ovo je prvi poraz Josea Mourinha na Realovoj klupi, ali i najuvjerljiviji u njegovoj trenerskoj karijeri. Do sada je Real vodio u 19 utakmica, od čega ih dvanaest otpada na Primeru, pet na Ligu prvaka, a dvije na Kup kralja.