Uoči nastupa na EP
54

Balotelli: Bacite bananu i ja ću vas ubiti

Klix.ba
Mario Balotelli (Foto: Arhiv/AFP)
Mario Balotelli (Foto: Arhiv/AFP)
Mario Balotelli, napadač Manchester Cityja i reprezentacije Italije, je rekao da će napustiti teren ukoliko ga budu vrijeđali na rasnoj osnovi tokom Evropskog prvenstva u fudbalu te da će ubiti svakoga ko mu bude bacao banane.

Balotelli je izjavu dao zbog sve veće zabrinutosti da bi crni igrači mogli biti meta rasističkih ispada za vrijeme prvenstva koje sljedeće sedmice počinje u Poljskoj i Ukrajini.

Porodice reprezentativaca Engleske, Alexa Oxlade-Chamberlaina i Thea Walcotta, neće putovati u Ukrajinu zbog straha za svoju sigurnost, piše Daily Mail.

Međutim, Balotelli, koji je porijeklom iz Gane, je rekao: "Ne prihvatam rasizam. Ukoliko mi neko baci bananu na ulici, ja ću otići u zatvor, jer ću ga ubiti".

Balotelli je već nekoliko puta bio meta rasističkih napada, a posljednji put je Fudbalski klub Porto kažnjen zbog ponašanja svojih navijača za vrijeme utakmice Evropske lige u februaru ove godine.

"Vidjet ćemo kako će biti na Evropskom prvenstvu. Nadam se da će proći bez problema. Stvarno bih volio da se ne moram nositi s tim", kazao je Balotelli.

BBC Panorama je u ponedjeljak prikazao dokmentarni program "Euro 2012: Stadioni mržnje", u kojem su prikazani ukrajinski navijači koji salutiraju kao nacisti i glasaju se kao majmuni kada neki crni igrač dobije loptu.

"Program je istočnu Evropu prikazao kao mentalno zaostalu za ostatkom Evrope. Izvještaj je bio uvredljiv. Ukrajina je jedna od vodećih zemalja Evrope po religijskoj i rasnoj toleranciji", kazao je glasnogovornik Vlade Ukrajine.