Intervju za Klix.ba
26

Baljić: Bez Džeke će biti jako teško, a pobjeda protiv Finske bi dala dodatni motiv

K. H.
Elvir Baljić (Foto: E. M./Klix.ba)
Elvir Baljić (Foto: E. M./Klix.ba)
Proslavljeni bh. reprezentativac i novi trener FK Tuzla Cityja Elvir Baljić u razgovoru za Klix.ba najavio je predstojeću utakmicu Zmajeva protiv Finske u kojoj samo s tri osvojena boda možemo zadržati eventualne šanse da se kroz kvalifikacije plasiramo na Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Baljić je u periodu od 2010. do 2014. godine radio kao pomoćnik selektora Safeta Sušića te je bio član generacije koja je izborila historijski plasman na Svjetsko prvenstvu u Brazil 2014. godine.

U razgovoru za Klix.ba, Baljić je istakao da je naš tim već sada u ovim kvalifikacijama propustio jako puno, a da će protiv Finske i Grčke biti jako teško doći do pobjede prije svega zbog činjenice da selektor Robert Prosinečki ne može računati na najboljeg igrača i kapitena Zmajeva Edina Džeku.

Neigranje Džeke može probuditi dodatnu želju

"Mi smo dosta propustili u ovim kvalifikacijama, prije svega mislim na utakmice u kojima smo bili favoriti i u kojima smo trebali pobijediti, a pod tim prvenstveno mislim na posljednju utakmicu protiv Armenije. Tu smo napravili veliki kiks i da smo u toj utakmici ostvarili pobjedu, s drugačijim i boljim moralom bi dočekali ove utakmice protiv Finske i Grčke. Treba biti realan, očekuju nas izuzetno dvije teške utakmice, a povredom kapitena Edina Džeke smo znatno oslabljeni i mogu reći da će biti jako teško bez najboljeg napadača ostvariti rezultate koji su nam potrebni. Nema sumnje da će igrači dati sve od sebe i ostaviti posljednji atom snage na terenu, a svi zajedno se ipak moramo nadati da ćemo ostvariti što je moguće bolji rezultat, prvo protiv Finske, a zatim protiv Grčke", kazao je Baljić na početku razgovora za Klix.ba.

Baljić kaže da će izostanak Džeke biti nenadoknadiv u kontekstu kvaliteta koji će naš tim izgubiti samom činjenicom da kapiten neće istrčati na teren, ali da to možda može probuditi dodatnu želju do igrača da daju još više svojih mogućnosti.

"Sigurno je da će igrači u svakom trenutku imati maksimalnu želju i da će svim silama pokušati doći do pobjede. Ipak, neigranjem Edina Džeke znatno gubimo na kvalitetu, svi znamo šta Edin predstavlja za ovu reprezentaciju i koliko će teško biti bez njega doći do pobjede. To što kapiten i najbolji igrač ne igra u ove dvije utakmice nekada može biti pozitivno jer može probuditi dodatnu želju među igračima, ali što se tiče konkretno kvaliteta, mislim da će nam Edin jako nedostajati", rekao je Baljić.

Ovaj proslavljeni nogometaš koji je za reprezentaciju BiH odigrao 38 utakmica u kojima je postigao 14 pogodaka smatra da bi eventualna pobjeda protiv Finske dala dodatni motiv našim igračima pred gostovanje Grčkoj.

"Ja mislim da mi nemamo šta previše da kalkulišemo protiv Finske, moramo ići od prve minute na pobjedu jer nam igraju samo tri boda i očekujem otvorenu igru s naše strane. Nama do kraja kvalifikacija trebaju samo pobjede, moramo osvojiti u svakom meču tri boda kako bi zadržali šanse za plasman na Evropsko prvenstvo kroz ovaj ciklus. S pobjedom protiv Finske ekipa će dobiti ogroman moral pred meč protiv Grčke, a treba reći i da ta reprezentacija Grčke uopšte nije kao ona iz nekih prethodnih kvalifikacija, što njihovi rezultati pokazuju. Najvažnija je prva utakmica, a ukoliko osvojimo tri boda, onda vjerujem da i u Atini možemo ostvariti pobjedu", istakao je novi trener FK Tuzla Cityja.

Liga nacija je također dobra prilika

Baljić smatra da je dobra stvar što naš tim nakon kvalifikacija, ukoliko na taj način ne uspijemo izboriti plasman na Evropsko prvenstvo, imamo priliku da se kroz Ligu nacija plasiramo na smotru najboljih Starog kontinenta.

"Reprezentacija je odigrala odlično i uspješno u Ligi nacija, napravljena je dobra atmosfera i igrači su odigrali možemo reći i pomalo neočekivano dobro, što ih je možda malo ponijelo i zbog čega su nesvjesno popustili u ovim utakmicama kvalifikacija. Uslijedio je taj neki moralni pad, ne znam kako ga drugačije nazvati, a dobra stvar je što i s eventualnim neuspjehom u ovim kvalifikacijama imamo priliku da kroz Ligu nacija izborimo plasman na Evropsko prvenstvo", istakao je Baljić.

Za kraj, Baljić je rekao da se javnost u BiH, ali i sama reprezentacija polako trebaju navikavati na činjenicu da Edin Džeko neće igrati za reprezentaciju, što će se sigurno u narednim godinama desiti.

"Sigurno je da Edin neće vječno igrati za reprezentaciju BiH, a to će ujedno biti i najveći problem za naš tim u budućnosti - kako poslije Džeke? Trebat će nam jedna nova generacija i trebat će nam vremena da napravimo kostur koji smo ranije imali i koji će nositi reprezentaciju. Mislim da moramo biti objektivni i kao nacija i kao ekipa i da pokušamo stvoriti jedan malo noviji tim i kroz to pokušamo nešto napraviti", završio je Baljić.

Baljić je u bogatoj igračkoj karijeri igrao za Real Madrid, Fenerbahče, Rayo Vallecano, Konyaspor, Istanbulspor... Za reprezentaciju BiH je odigrao 38 utakmica i postigao 14 pogodaka. Nakon završetka igračke karijere bio je asistent Safetu Sušiću u stručnom štabu reprezentacije BiH od 2010. do 2014. godine, a vodio je i samostalnu tursku ekipu Karabukspor.