Pokrenut novi proces
18

Baković o novom selektoru: Nema potrebe da se važne odluke donose preko noći

Piše: K. Hadžić
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Generalni sekretar Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine Jasmin Baković u razgovoru za Klix.ba kazao je da izbor novog selektora treba biti plod temeljitog rada i da nema potrebe da se tako važne odluke donose preko noći.

"Izbor selektora u svakoj državi je vrlo kompleksno i značajno pitanje. Selektor bilo koje reprezentacije igra značajnu ulogu u organizaciji ciljeva koje svaka reprezentacija i njen savez imaju. Zbog toga je nemoguće da se 'preko koljena' prelomi to pitanje i da se ta odluka donese ekspresno. S druge strane, znamo da postoje rizik i opasnost ukoliko se odugovlači to pitanje, jer postoji mogućnost da se licitiraju imena, pojavljuju se razni kandidati i uključuju menadžeri", kazao je Baković.

S obzirom na to da posljednji prijedlog na sjednici izvršnog odbora nije usvojen, pokrenut je novi postupak traženja selektora, a već sada su obavljeni razgovori s pojedinim kandidatima koje je Fudbalski savez Republike Srpske nedavno predložio.

"Postupak u vezi s izborom novog selektora još uvijek traje, tako da je teško govoriti o bilo kakvim šansama koje neki kandidat u ovom trenutku može imati. Komisija za izbor novog selektora radi i aktivna je, imamo spisak kandidata koje je Fudbalski savez RS-a zvanično dostavio nama i članovi komisije ostvaruju kontakte i obavljaju određene razgovore s ljudima sa spiska, ali i s drugim kandidatima. Procedura traje i proces je još uvijek u toku, tako da je veoma teško govoriti o tome ko je trenutno najveći kandidat i ko je najbliži poziciji selektora", rekao je Baković.

Bivšeg selektora reprezentacije BiH Mehmeda Baždarevića nije predložila Komisija za imenovanje novog selektora na posljednjoj sjednici izvršnog odbora, što ne znači da opet, s obzirom na pokretanje novog postupka, neće biti u konkurenciji za ostanak na klupi Zmajeva.

"Članovi komisije su potpuno samostalni i autonomni u svom radu. Oni završavaju zadatak koji su dobili od Izvršnog odbora Nogometnog saveza na najbolji način i tek kada dođu na sjednicu oni će saopćiti šta su uradili te će dati određene prijedloge. Ime Mehmeda Baždarevića nije bilo u onom prvom prijedlogu koji je dostavljen na prethodnoj sjednici, jer su tu bila samo dva imena. S obzirom na to, prijedlog nije prihvaćen i postupak se nastavlja i na komisiji je da odluči koji će to kandidati na sljedećoj sjednici, koju još uvijek nismo zakazali, biti predloženi za novog selektora reprezentacije", istakao je Baković.

Koliko će važnu ulogu u odabiru novog trenera imati visina plate koju je Nogometni savez spreman dati, teško je sada procijeniti. Baković, ipak, kaže da to nije zvanična plata koju će selektor imati.

"Iznos od 15.000 eura je u medije plasiran kao mjesečna naknada prethodnog selektora. Da li će ona biti na tom nivou kada je riječ o novom selektoru, to ostaje da se vidi. To jeste jedan standard koji igra veoma bitnu ulogu, ali sve zavisi od pregovora s određenim trenerima te dogovora koji se na kraju ostvari", kazao je Baković.

Za kraj, Baković je rekao kako posjeta Aleksandera Čeferina može biti od velike važnosti za bh. fudbal, a posljednji put kada je predsjednik UEFA-e dolazio u BiH bilo je početkom septembra 2013. godine kada se otvarao Trening kamp Nogometnog saveza BiH u Zenici.

"Predsjednik UEFA-e dolazi 29. i 30. novembra i teško je očekivati da ćemo sjednicu imati baš u ta dva dana s obzirom na sve aktivnosti koje ćemo imati za tu posjetu. Ne dolaze svaki dan ljudi kao što je Aleksander Čeferin u našu državu i naš savez, sjetimo se da je posljednji put Michel Platini dolazio u Zenicu kada smo otvarali Trening kamp Nogometnog saveza BiH. To će nam mnogo značiti, posebno jer je u protokolu posjete predviđeno da se organizuje prijem u Predsjedništvu BiH i Vijeću ministara kako bi se razgovaralo o perspektivanama i budućnosti bh. fudbala. Stav UEFA-e je uvijek bio jasan - pomoći će maksimalno koliko mogu, ali uz podršku i konkretnu pomoć nadležni državnih ograna", završio je generalni sekretar Nogometnog saveza BiH.

Prve mečeve u 2018. godini nogometna reprezentacija BiH odigrat će krajem januara, a tada nas na tlu Sjeverne Amerike očekuju mečevi protiv Sjedinjenih Američkih Država i Meksika (28. i 31. januar).