Sekretar NSBiH
42

Baković: Ne trebamo brinuti za bh. nogomet, imamo svijetlu budućnost

Klix.ba
Jasmin Baković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Jasmin Baković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kada se sumiraju poslovni rezultati koje je NSBiH ostvario u ovoj godini, osnovni razlog za nezadovoljstvo predstavlja činjenica da se "A" reprezentacija nije plasirala na SP koje se naredne godine održava u Rusiji.

Međutim, Savez je sa svoje strane osigurao svu potrebnu logistiku i maksimalne uslove za rad kako "A" selekcije tako i svih ostalih reprezentacija.

Potvrda toga je i plasman naših "U-17" i "U-19" muških selekcija, te "U-17" ženske reprezentacije u Elitni krug kvalifikacija za odlazak na EP.

Šta ovi rezultati znače za NSBiH i uopšte za razvoj i popularizaciju nogometa u BiH govori generalni sekretar Jasmin Baković.

"Seniorska reprezentacija nije ostvarila cilj i naravno da žalimo zbog toga, naročito ako se imaju u vidu sve okolnosti i mogućnosti koje su nam se pružale u toku kvalifikacija. Međutim, mlađe selekcije su nam dali razloga i za radost i nadu, pa i uvjerenje da možemo očekivati svijetlu budućnost. Pored juniorske i kadetske selekcije, kao i ženske kadetske reprezentacije, koje su prošle u drugi krug kvalifikacija, ne treba zaboraviti ni posljednje igre i rezultate naše Mlade U21 selekcije, koja je sjajnim pobjedama protiv Portugala i Velsa dala do znanja da posjeduje respektabilan igrački i stručni kapacitet. Još jednom bih podsjetio da je kadetska selekcija dva puta u kontinuitetu učestvovala na Evropskom prvenstvu i to je samo potvrda da uspješni rezultati nisu slučajni, nego su posljedica kvalitetnog stručnog pristupa i rada, profilisanog igračkog potencijala i izvrsnih uslova za rad i pripreme koje Savez omogućava svim selekcijama. Svaka pobjeda bilo koje reprezentativne selekcije predstavlja veliku stvar ne samo za Savez, nego, rekao bih i cijelo naše društvo opterećeno brojnim problemima. A svaki plasman na jedno veliko takmičenje, kao što je svjetsko ili evropsko prvenstvo znači ogroman impuls za razvoj i afirmaciju nogometa u našoj zemlji. To je posebno značajno sa aspekta investiranja u stadionsku infrastrukturu jer je poznato da su uslovi za rad i igranje utakmica jedan od najvećih problema u bh. nogometu", rekao je.

Baković je odgovorio i na pitanje šta se moglo naučiti iz tog uspjeha i ovog neuspjeha ako bismo povukli neku paralelu između godine kada smo se plasirali na SP, dakle 2013. i 2017. kada nam to nije pošlo za rukom.

"Iz svakog uspjeha, ali i neuspjeha potrebno je 'izvući' esencijalno iskustvo i upotrijebiti ga za naredna iskušenja. Svjetsko prvenstvo u Brazilu je u sportskom smislu definitivno najbolja stvar koja se desila u našem nogometu, ali se stiče dojam da iz kvalifikacija koje su prethodile tom takmičenju nisu na najbolji način aplicirane sve pozitivne karakteristike i vrijednosti koje su tada dovele do tog izuzetnog uspjeha. Posebno se to odnosi na maksimalno profesionalan pristup svim protivnicima, svakoj utakmici, na kompaktnost i samopouzdanje koje nas je ranije krasilo. Nažalost, u prethodna dva kvalifikaciona ciklusa neplanski smo gubili bodove protiv autsajdera Kipra, nismo dolazili do pobjeda u mečevima u kojima smo dominirali i platili smo skupu cijenu. Vjerujem da ćemo sve nedostatke u ovim i prethodnim kvalifikacijama pretvoriti u naše prednosti i da ćemo sva dosadašnja iskustava spojiti u formulu koja donosi konačni uspjeh", rekao je Baković.

Bez obzira na mnogobrojne projekte koje je Savez podržao ili inicirao i o kojima se govorili, stekao se utisak da se jednostavno ignorišu sve dobre stvari koje je NSBiH uradio za razvoj noogmeta.

"Bilo bi potrebno mnogo prostora za nabrajanje svih realizovanih projekata i aktivnosti u periodu od 2012. godine, nakon suspenzije i mandata Komiteta za normalizaciju. Dobronamjerni ljubitelji nogometa u našoj zemlji veoma dobro znaju šta je urađeno u proteklom periodu, ali bih i ovom prilikom istakao najznačajnije. Prije svega, reforme takmičenja, koje uključuju skraćenje Premijer lige, formiranje jedinstvenih omladinskih liga za igrače do 19, do 17 i do 15 godina, te formiranje jedinstvenih liga u malom i ženskom nogometu, koji je obogaćen i uspostavljanje kadetske lige za djevojke do 17 godina. Ovdje treba istaći brojne benefite koje su stekli klubovi, jer su mnogo rasterećeniji za troškove takmičenja koje su imali ranije, a koje sada snosi Savez uz pomoć glavnih sponzora BH Telecoma i Adidasa, te UEFA i FIFA. Tome treba dodati i milione KM uloženih u stadionsku infrastrukturu premijerligaša, u modernizaciju stadiona za potrebe 'A' reprezentacije, zatim u pomoć klubovima pogođenih poplavama, kao i projekat izgradnje mini-terena za ustanove koje brinu o djeci sa posebnim potrebama, te projekte izgradnje Trening centra i kupovine i renoviranja nove poslovne zgrade i druge infrastrukturne projekte i programe. Želio bih naglasiti i programe razvoja i popularizacije ženskog i masovnog, odnosno 'grassroots' nogometa, potom organizaciju i učešće u brojnim akcijama humanitarnog karaktera", istako je Baković.

Kao prvi čovjek administracije, Baković sigurno može procijeniti koliko je za uspješnost jedne organizacije, a NSBiH to sigurno jeste, važan odnos između njenih organa i tijela, dakle onih koji donose odluke i uposlenika Saveza, koji su tu da sprovedu te odluke.

"Administracija je 'glavna aorta' u funkcionisanju Saveza, bez koje se djelovanje ostalih organa i saveza ne može ni zamisliti. Generalni sekretarijat je mjesto u kojem se vrše svi procesi i provode propisane procedure neophodne za realizaciju odluka nadležnih organa. Bez obzira na određene probleme i slabosti koje su sastavni dio svakog kolektiviteta, smatram da je administracija do sada veoma korektno obavljala svoj dio posla. Nedavnim reformama pokušali smo stepen profesionalnosti i efikasnosti administracije podići na još viši nivo. Na dobrom smo putu, a vrijeme će pokazati koliko smo u tome uspjeli", poručio je Baković te se dotakao toga kakav status NSBiH ima u FIFA-i/UEFA-i.

"Vrata FIFA-e i UEFA-e su u svakom trenutku potpuno otvorena za Savez. Aktuelno rukovodstvo, a posebno predsjednik Elvedin Begić uživa apsolutno povjerenje čelnih ljudi obje međunarodne nogometne asocijacije. Tome u prilog ne govore samo fondovi putem kojih se finansiraju značajni projekti i koje Savez preusmjerava i raspoređuje za pomoć klubovima, nego i prijateljski odnosi sa predsjednikom UEFA-e Aleksandrom Čeferinom, koji uskoro dolazi u posjetu Savezu i predsjednikom FIFA-e Gianni Infantinom. Oni znaju šta je urađeno za samo nekoliko godina, znaju sadržaj i obim izvršenih reformi i konsolidacije saveza, koji sada ima status veoma respektovane i uspješno vođene asocijacije. Imajući u vidu odnose izgrađene na povjerenju i poštovanju, s razlogom možemo očekivati nove investicije u bh. nogomet iz UEFA i FIFA razvojnih fondova", rekao je Baković za kraj.