Nogomet
138

Baka Slišković u Cardiffu prije 11 godina: Bola, Bola, reci Balji da se ne za...aje

Piše: D. K.
Baka Slišković (Foto: AFP)
Baka Slišković (Foto: AFP)
Prijateljsku utakmicu BiH i Velsa, odigranu 2003. godine u Cardiffu, mnogi pamte po čuvenoj poruci našeg tadašnjeg selektora Blaža Sliškovića, upućenoj Elviru Boliću. "Bola, Bola, Bola! Reci Balji da se ne za..baje". Utakmica je okončana rezultatom 2:2, iako su naši reprezentativci dva puta vodili.

Te utakmice rado se prisjeća Elvir Bolić, kome je Slišković i uputio poruku, a koju je trebao prenijeti svom saigraču u napadu Elviru Baljiću.

"Mislim da je to bila malo specifična utakmica, jer su se u naš tim ponovo vratili neki igrači. Sama atmosfera pred utakmicu bila je malo čudna. Kada mi je to selektor rekao, bio sam malo iznenađen, nisam znao kako da reagujem", rekao nam je kroz smijeh Bolić.

Vjeruje kako je to Slišković tada sigurno izgovorio mahinalno.

"Poznavajući selektora, kao i to da je on uvijek nekako prirodno i emotivno reagirao, nije me to baš puno ni začudilo. Lijepo je prisjetiti se dana kada sam igrao za selekciju BiH, bili su to lijepi trenuci", kazao nam je Bolić.

Osim pomenute utakmice, selekcija BiH i Vels odigrale su još jedan prijateljski susret prije dvije godine, koji su riješili u svoju korist rezultatom 2:0.

"To su bile prijateljske, a večerašnja utakmica ipak je nešto sasvim drugo. Imamo imperativ pobjede zbog lošeg rezultata u prethodnoj utakmici (protiv Kipra). Nadam se da će momci dati sve od sebe. Mislim da imamo puno kvalitetniji tim i da možemo pobijediti", naglasio je Bolić.

Prema njegovom mišljenju, otežavajuća okolnost po našu selekciju bit će činjenica da igramo na gostovanju kod Velsa, koji ima dobre pojedince.

"Najvjerovatnije će i stadion biti ispunjen do posljednjeg mjesta. Teško će biti, ali se nadam da naši momci imaju snage da večeras ostvare dobar rezultat", dodao je popularni Bola.

Selektor Velsa Chris Coleman neće moći u utakmici protiv BiH računati na čak desetoricu igrača, među kojima su i ključni veznjaci Aaron Ramsey i Joe Allen.

"Oni stvarno imaju taj problem. Mislim da Vels, kao ni mi, nema neki širok spisak igrača koji mogu da igraju za reprezentaciju, tako da će se to sigurno osjetiti. Ali, mi ne trebamo razmišljati o tome. Momci treba da daju svoj maksimum i ne bi trebao izostati dobar rezultat", rekao je Bolić.

Na pitanje kako komentariše izostanak Emira Spahića iz naše reprezentacije, Bolić je rekao kako je to zasigurno veliki hendikep za selektora Safeta Sušića, koji je ponovo počeo da računa na njega.

"Bit će nam sigurno malo teže bez Spahe, ali mislim da imamo dosta jaku ekipu i, uz izostanke njihovih igrača, realno smo bolji i trebali bismo pobijediti", dodao je Bolić.

Smatra da se BiH, i pored lošeg starta u kvalifikacijama, ipak može kvalifikovati na Euro 2016.

"Mislim da imamo dobru ekipu. Dvije naredne utakmice su vrlo bitne i dva dobra rezultata vratila bi nam neko samopouzdanje. Znamo da iz ovih kvalifikacija plasman na Euro ostvaruju po dvije ekipe iz grupa, pa čak i trećeplasirana ima šansu da to uradi kroz baraž, što je velika prednost. Ove dvije utakmice vrlo su bitne, tako da sa dobrim rezultatima možemo čak zasjesti i na prvo mjesto na tabeli", optimističan je Bolić.