Nogomet
0

Bach: FIFA može vratiti kredibilitet

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
FIFA može vratiti kredibilitet, ako će napraviti slične reforme kakve smo napravili u Međunarodnom olimpijskom odboru (MOO) nakon skandala oko dodjele domaćinstva ZOI 2002. godine Salt Lake Cityju, izjavio je u subotu predsjednik MOO-a Thomas Bach.

"FIFA mora napraviti velike reforme i naporno raditi na traženju odgovora na ozbiljne optužbe s kojima je suočena", rekao je predsjednik MOO-a za Sky News.

FIFA se danas nalazi u sličnim problemima i suočena je sa sličnim optužbama s kakvima se ne tako davno moralo nositi i vodstvo Međunarodnog olimpijskog odbora. Imidž Svjetske nogometne federacije ozbiljno je narušen optužbama i uhićenjima vezanim za koruptivne radnje unutar organizacije.

Sepp Blatter je predsjednik u ostavci, a bivši visokopozicionirani dužnosnici poput Charlesa Blazera, progovorili su o davanju mita u procesu izbora domaćina Svjetskih prvenstava u razdoblju od 1998. do 2010. godine.

"I mi smo prije 15 godina imali svoje teškoće, ali smo povukli dva poteza. Brzo smo reagirali prema članovima MOO-a (koji su bili pod sumnjom za korupciju), deset ih isključili ili umirovili, a potom smo pokrenuli reforme", rekao je nasljednik Jacquesa Roggea na čelu svjetske krovne sportske organizacije.

Zanimljivo je da nitko iz organizacijskog odbora Igara u Salt Lake Cityju nije optužen za davanje mita.

"Ponosan sam na to što smo mi, sportaši izabrani u MOO, ustanovili sistem odgovornosti i postavili čvrsta pravila u izboru domaćina Igara, no taj proces moramo učiniti još transparentnijim", izjavio je Bach koji je na OI 1976. godine u Montrealu s Njemačkom osvojio zlatno odličje u ekipnom mačevalačkom natjecanju.