Novi stadion
1.7k

Autori idejnog rješenja za stadion FK Sarajevo: Bordo brod inspiracija za bolje sutra

Piše: E. B.
Idejni koncept novog stadiona FK Sarajevo
Fudbalski klub Sarajevo je prije mjesec dana na Sarajevo Business Forumu prezentovao projekt izgradnje Sarajevo Arene na kojoj bi Bordo klub igrao svoje utakmice nakon odlaska sa stadiona "Asim Ferhatović Hase".

Moderni stadion bi imao 14.610 sljedećih mjesta i ispunjavao bi sve uslove FIFA-e i UEFA-e a odigravanje evropskih utakmica, a spadao bi u četvrtu kategoriju. Izgradnja stadiona bi koštala 20 miliona eura.

Portal Klix.ba je kontaktirao autore idejnog rješenja novog stadiona FK Sarajevo.

Radi se o tri studenta na odsijeku arhitekture na Internacionalnom Burch Univerzitetu, Azaudinu Saračeviću, Mirsadu Mašoviću i Selmi Ibrahimović.

"Nakon što smo moje kolege i ja odabrani da uradimo idejno rješenje dizajna za stadion Fudbalskog kluba Sarajevo, uslijedio je sastanak i kao tim smo odlučili da ćemo napraviti nešto što do sada nije viđeno. Ideju za koncept stadiona smo dobili iz priče i slike o brodu", kaže nam Saračević, te pojašnjava zašto ih je brod inspirisao.

"Bordo brod je isplovio 1946. godine i konačno je došlo vrijeme da spusti svoje sidro i dobije dom na čijoj će palubi odzvanjati pjesme vjernih navijača. Kroz dizajn smo se vodili slikom broda i iz tog razloga dio gdje će se nalaziti hotel i šoping centar izgleda poput pramca na brodu, a dio gdje je fudbalski teren izgleda kao središnji dio broda", dodaje Saračević.

U ime Fudbalskog kluba Sarajevo zahvalnicu je uputila direktorica Sabrina Buljubašić.