Nogomet
20

Austrijanci vrijedni 105,9 miliona eura, najskuplji David Alaba

Piše: D. B.
Nogometna reprezentacija BiH će u utorak navečer u Beču odmjeriti snage s Austrijom u prijateljskoj utakmici. Prema podacima Transfermarkta, Zmajevi su skuplji od Austrijanaca.
Nogometna reprezentacija Austrije (Foto: AFP)
Nogometna reprezentacija Austrije (Foto: AFP)

Reprezentaciju Austrije čine 23 igrača čija ukupna vrijednost na tržištu iznosi 105,9 miliona eura.

Najskuplji Austrijanac je lijevi bek Bayerna iz Minhena David Alaba (22), čija se vrijednost na tržištu procjenjuje na 38 miliona eura. Njemu je najbliži defanzivac kijevskog Dynama Aleksandar Dragović, koji na tržištu vrijedi 11 miliona eura.

Prosječna starost reprezentacije Austrije je 26,5 godina.

Austrija je na 23. mjestu FIFA-ine rang liste.

Nogometna reprezentacija BiH (Foto: J.H./Klix.ba)
Nogometna reprezentacija BiH (Foto: J.H./Klix.ba)

Reprezentaciju BiH također čine 23 igrača, ali su Zmajevi vredniji na tržištu od Austrijanaca. Ukupna vrijednost našeg državnog tima se procjenjuje 120,65 miliona eura.

Najskuplji Zmaj je zvijezda Rome Miralem Pjanić (24), čija se vrijednost procjenjuje na 28 miliona eura. Potom slijedi kapiten reprezentacije BiH Edin Džeko (29), koji na tržištu vrijedi 24 miliona eura. Na trećem mjestu po vrijednosti je krilni nogometaš Lazija Senad Lulić (29), koji vrijedi 14 miliona eura. Naš prvi golman i čuvar mreže Stoke Cityja Asmir Begović (27) je na četvrtom mjestu, a njegova vrijednost je procijenjena na 13 miliona eura. Evertonov nogometaš Muhamed Bešić (22) i Stuttgartov napadač Vedad Ibišević (30) vrijede po 5 miliona eura.

Prosječna starost Zmajeva je 27 godina.

Reprezentacija BiH je na 30. mjestu FIFA-ine rang liste.