Neprijatne situacije
31

Atraktivna nogometašica odgovorila seksističkim komentarima i otkrila šta joj muškarci pišu

D. P.
Howell želi biti uzor mladim djevojkama (Foto: Instagram)
Howell želi biti uzor mladim djevojkama (Foto: Instagram)
Jedna od najpopularnijih engleskih nogometašica Gabriella Howell (22) suočava se sa seksističkim komentarima, a cilj joj je da dokaže da se može osjećati ženstveno iako igra nogomet.

Nogometašicu Sutton Uniteda na Instagram profilu prati više od 167.000 fanova. Među njima brojni su oni koji ostavljaju seksističke komentare, a tu se nađu i uvredljive poruke da ne bi bila nogometašica da ne izgleda toliko atraktivno.

Nedavno je u razgovoru za Mirror otkrila dio komentara koje dobija na društvenim mrežama ispod gotovo svake fotografije.

"Muškarci mi govore kako su 'napaljeni' ispod mojih fotografija na kojima igram nogomet, a ukoliko označim i klub za koji igram, to je sramotno. Možete biti oboje. Možete igrati nogomet i voljeti visoke potpetice. Volim zadržati komentare mržnje na svojim profilima i nikada ih ne brišem. Mlade djevojke misle kako žele biti utjecajne osobe, ali želim da vide loše strane. Želim ih osvijestiti", rekla je Howell.

Mlada nogometašica često voli objaviti neke od komentara koje dobija. Tako je nedavno javno podijelila neke od njih.

"Gabby, kako to da si izašla iz kuhinje", objavila je Howell komentar pratitelja, dok je drugi poručio "Budimo iskreni, da polovina žena nije lijepo, ne bi imale šanse da se bave nogometom".

Uz screenshot ovih komentara mlada nogometašica objavila je tekst u kojem navodi da je pojedini komentari čak i nasmiju.

"Ove komentare dobijam svake sedmice i iskreno govoreći, nasmiju me. Smiješno mi je što uznemirava ljude to što imam ekstenzije trepavica i istovremeno se bavim sportom. Želim da se ovo promijeni. Zaista ne bi trebalo biti važno kako neko izgleda, već bi trebali vrijediti stav i sposobnost", rekla je Howell.

Karijeru je mlada nogometašica počela sa svega osam godina. Tada je počela trenirati u Crystal Palaceu nakon što su je skauti ovog londonskog kluba vidjeli na utakmici tokom školskog takmičenja.