Ispao prvak Evrope
673

Atletico Madrid u drami na Anfiledu izbacio Liverpool iz Lige prvaka

K. H.
(Foto: EPA-EFE)
Ekipa Atletico Madrida izborila je plasman u četvrtfinale Lige prvaka nakon što su poslije produžetaka pobijedili Liverpool rezultatom 3:2, što im je nakon pobjede od 1:0 u prvom meču bilo dovoljno za prolazak među osam najboljih u Evropi.
Već u prvoj minuti, odnosno 15. sekundi priliku je imao Costa, ali je šutirao pored gola, nakon čega je uslijedio veliki pritisak Liverpoola koji je trajao čitavo prvo poluvrijeme.

Redsi su sve vrijeme napadali prema golu Oblaka, stvarali su šanse pred golom gostiju i bili konstantno opasni, a plod takve igre stigao je u 43. minuti kada je Alex Oxlade-Chamberlain centrirao i pogodio Georginia Wijnalduma koji glavom postiže gol za 1:0 i veliko slavlje domaćih navijača.

U drugom poluvremenu je Liverpool opet bio dominantan na terenu i sve vrijeme su pravili pritisak prema golu Oblaka, no golman iz Slovenije je bio sjajan i čuvao je Atletico Madrid u ovom meču.

Prvu pravu priliku za Atletico Madrid imao je Felix u 60. minuti kada je šutirao nakon kontranapada, ali je Adrian odbranio taj udarac, da bi golman Liverpoola nakon odbijene lopte još jednom zaustavio goste da dođu do poravnanja.

Liverpool je u 66. minuti odgovorio. Salah je šutirao, Oblak brani njegov udarac, a onda odbijenu loptu Robertson sa svega nekoliko metara šalje u prečku. Samo tri minute nakon toga Robertson je imao novu šansu, ali je odbrana Atletico Madrida u posljednji trenutak izblokirala njegov pokušaj.

Reviju promašaja Robertson je nastavio u 81. minuti kada je iz nove sjajne situacije šutirao preko gola, baš kao i Mane u 85. minuti kada je "škaricama" šutirao visoko preko gola. Salah je dvije minute nakon toga napravio sjajan soloprodor, no njegov udarac također odlazi preko gola, pa se otišlo u produžetke.

Činilo se da je Liverpool pred prolaskom u četvrtfinale kada je Firmino u četvrtoj minuti produžetka pogodio za 2:0 i donio veliko vodstvo svom timu, ali onda na drugoj strani Adrian pravi veliku grešku i daju priliku gostima da stignu do poravnanja, što je Llorente iskoristio i lijepo pogodio s vrha kaznenog prostora za 2:1.

Liverpool je svim silama krenuo po treći gol i novi rezultat koji će ih odvesti u četvrtfinale, a onda je uslijedila sjajna kontra Atletico Madrida koju je opet u pogodak pretvorio Llorente za 2:2.

Nakon toga Liverpoolu se bilo teško vratiti u meč, Atletico Madrid se nastavio sjajno braniti i do kraja meča uspjeli su preko Morate pogoditi za 3:2 i plasirati se u četvrtfinale Lige prvaka te tako izbaciti aktuelnog prvaka Evrope iz ovog takmičenja.