Evropska liga
0

Atletico bolji od Celtica, Braga od Birminghama

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Portugalski nogometni klub Braga, prošlogodišnji finalist Evropske lige, dobro je krenuo i ove godine u svoju europsku avanturu. Portugalska ekipa je kao gost bila bolja od Birminghama s 3:1 u prvom kolu grupe H Evropske lige.

Na samom početku prvog poluvremena, Helder Barbosa doveo je Bragu u vodstvo u 6. minuti prekrasnim pogotkom iz poluvoleja. S tim se rezultatom otišlo na predah. U nastavku su Portugalci nakon 15-ak minute igre povisili na 2:0 preko Lime. Nadu domaćim navijačima donio je Marlon King u 71. minuti, ali je Barbosa svojim drugim pogotkom dvije minute prije isteka devedesete zapečatio ovu utakmicu. U drugom susretu grupe belgijska ekipa Club Brugge bila je bolja od slovenskog Maribora s 2:0. Oba su pogotka pala u prvome poluvremenu, a strijelci su bili Odjidja-Ofoe u 7. i Dirar u 24. minuti susreta.

U grupi I, Atletico Madrid je sa 2:0 savladao škotski Celtic, koji je nakon izbacivanja švicarskog Siona naknadno uvršten u takmičenje. Pogotke su postigli Falcao (3) i Diego (68). U istoj skupini Udinese je na svom stadionu zaostatak od 1:0 s početka utakmice preokrenuo u svoju korist, te su slavili rezultatom 2:1. Hadji je doveo goste u vodstvo u 19. minuti. Legenda talijanskog kluba Di Natale izjednačio je u 39, a za potpuni preokret zaslužan je Pablo Armero koji je u 83. zabio za konačnih 2-1.

Holandska ekioa AZ Alkmaar uvjerljivo je slavila protiv švedskog Malmöa u prvom kolu grupe G Evropske lige. AZ je utakmicu riješio u prvom poluvremenu pogocima Altidorea u 21, Elma u 33. (penal) i Mahera u 39. minuti susreta. Tek što su se igrači vratili s predaha bilo je 4:0, a strijelac je bio Holman. Za goste je počasni pogodak postigao Larsson u 72. minuti utakmice iz jedanaesterca.

Ukrajinski Metalist Harkiv je kao gost bio bolji od Austrije Beč s 2:1. Austrijanci su poveli u sedmoj minuti preko Tomasa Juna i tu su prednost držali sve do 56. minute utakmice. Tada je prvo Gueye poravnao na 1:1, a Xavier zabio za pobjedu iz najstrože kazne u 79. minuti utakmice.

Strijelci nisu bili previše raspoloženi u prvome kolu grupe J u kojoj je jedini pogodak postignut u utakmici Maccabija iz Haife i grčkog AEK-a. Izraelci su slavili s minimalnih 1:0, strijelac je bio Gadir u 54. minuti susreta. Drugi susret grupe između rumunske Steaue iz Bukurešta i njemačkog Schalkea završio je s miroljubivih 0:0.

Danska ekipa Odensea slavila je na gostovanju kod poljske Wisle Krakow s 3:1 kasnim golovima Utake i Jensena. Johansson je doveo dansku ekipu u vodstvo u 35. minuti prvog poluvremena. Kirm je izjednačio za Wislu u 54, ali je koncentracija Poljacima popustila na samom kraju što su iskoristili Utaka u 80. i Jensen u 90. minuti susreta za konačnih 3:1.

Drugi susret grupe između Fulhama i Twentea završen je bez pobjednika, 1:1, iako holandska ekipa nije postigla pogodak, već je on djelo golmana londonske ekipe Marka Schwarzera.

U posljednjoj grupi L Anderlecht je hat-trickom Suareza s 4:1 bio bolji od grčkog AEK-a. Čak četiri pogotka mogli su vidjeti gledatelji Constant Vanden Stock stadiona u prvome poluvremenu od kojih su tri zabili njihovi ljubimci. Suarez je otvorio golijadu u 16. minuti utakmice, a na njega se nadovezao Jovanović u 34. Samo dvije minute kasnije Leonardo vraća AEK u život, ali Suarez, svojim drugim pogotkom u 41. ponovno vraća na dva razlike. Rezultat se nije mjenjao do 84. minute kada je Suarez istaknuo kandidaturu za najboljeg strijelca Evropske lige ove sezone svojim trećim pogotkom večeri.