Nogomet
8

Athletic sa igračem više došao do preokreta u 93. minuti protiv Celte na San Mamesu

Piše: E. B.
Foto: EPA
Foto: EPA
Utakmicom između Athletica i Celte kompletirano je 16. kolo španske La Lige, a rezultat na San Mamesu glasio je 2:1.

U prvom poluvremenu gosti iz Viga su imali dvije ogromne prilike. Najprije je u 5. minuti Guidetti izašao sam na Arrizabalagu, ali je promašio čitav gol.

Jedinu priliku za domaću ekipu u prvom poluvremenu imao je Williams u 15. minuti kada je sa desetak metara šutirao, ali je Blanco fenomenalno odbranio. Aspas je u 19. min sa oko 15 metara savladao Arrizabalagu, ali je lopta nakon njegovog šuta pogodila prečku.

Aspas je imao priliku i na saomm otvaranju drugog poluvremena, kada je sa desetak metara šutirao lijevom nogom, a lopta se od stativu odbila od Arrizabalaginu glavu i odbila se u polje.

"Treća sreća" za Aspasa desila se u 54. minuti. Bongonda je ubacio sa lijeve strane, a Aspas je iz prve šutirao i poslao loptu u mrežu za vodstvo Celte od 1:0.

U 65. minuti Williams je šutirao s vrha kaznenog prostora, ali slabo i po sredini gola, to je bio lagan plijen za Blanca. Aspas je svoju četvrtu priliku na meču imao u 69. minuti, no Arrizabalaga je ovaj put bio uspješniji od napadača Celte.

Aduriz je u 77. minuti mogao izjednačiti rezultat kada je nakon kornera šutirao glavom, no lopta je otišla za malo preko gola.

Gosti su ostali sa igračem manje kada je Roncaglia skrivio penal i dobio drugi žuti karton i u posljednjih deset minuta susreta Athletic je imao igrača više na terenu. Sa bijele tačke siguran je bio Aduriz za izjednačenje na 1:1.

Posljednja a uzbuđenja na meču viđena su u posljednje tri minute susreta. Najprije je u 87. minuti Wass šutirao iz slobodnog udarca, no Arrizabalaga je odbranio njegov šut, a potom je Williams pokušao donijeti Athleticu tri boda u dva navrata.

Najprije je u 88. minuti izašao sam pred Blanca, ali je golman gostiju spriječio njegov pokušaj, a potom je u 90+1. minuti pokušao glavom, no od svega je domaćin dobio samo korner.

Ipak, domaćin je došao do tri boda u posljednjoj od tri minute sudijske nadoknade, kada je San Jose na Williamsovu asistenciju ljevicom sa vrha šesnaesterca zakucao loptu u mrežu gostiju za konačnih 2:1.