Špansko finale u Bukureštu
0

Athletic Bilbao i Atletico Madrid u finalu Evropske lige

Piše: J. H.
Detalj sa utakmice Athletic Bilbao - Sporting Lisabon (Foto: AFP)
Athletic Bilbao i Atletico Madrid su osigurali finale Evropske lige u Bukureštu nakon što su u dvije polufinalne utakmice eliminisali Valenciju i Sporting iz Lisabona.

Večeras su u Španiji odigrani uzvratni susreti polufinala Evropske lige. Na stadionu Mestalla, Valencija je dočekala ekipu Atletico Madrida od koje su u prvom susretu izgubili rezultatom 4:2. Drugu utakmicu su na San Mamesu u Bilbau igrali domaći Athletic i Sporting iz Lisabona koji je u prvoj utakmici pobijedio rezultatom 2:1.

Athletic Bilbao - Sporting

Bilbao je mogao do gola i vodstva u devetoj minuti, međutim Llorente nije uhavtio dugi pas jednog od saigrača. Dvije minute kasnije, mladi Iker Muniain iz ekipe Bilbaa imao je odličnu priliku, ali je odbrana Sportinga otklonila opasnost ispred svog gola. U 13. minuti, Llorente je ponovo bio u prilici. Ovaj put odlično je primio dugi pas jednog od saigrača u šesnaestercu Sportinga, ali je jedan od stopera povlačenjem zaustavio visokog napadača Baskijaca. Sudija nije pokazao na bijelu tačku.

Nakon ovoga, Bilbao je stvorio još nekoliko izglednih prilika preko Muniania i Susaete. Upravo je ovaj drugi u 17. minuti doveo Baskijce u vodstvo. Munian je ubacio loptu sa desne strane, Llorente je spustio glavom a Susaeta pogodio za vodstvo.

U 20. minuti, Španac Diego Capel mogao je izjednačiti rezultat na San Mamesu, ali je njegov udarac glavom otišao preko gola. Drugu šansu za goste iz Portugala imao je Polga, ali je odbrana domaćeg tima odlično reagovala.

Gosti iz Lisabona došli su veoma vrijednog gola u 44. minuti. Strijelac je bio Ricky Van Wolfswinkel. Ali, do kraja prvog poluvremena, Sporting je primio još jedan gola. Strijelac u produžetku bio je Ibai Gomez na sjajnu asistenciju Fernanda Llorentea.

Bilbao je mogao do 3:1 u 52. minuti, ali je golman Sportinga odlično odbranio. Dvadeset sekundi kasnije, Bilbao je pogodio stativu nakon kornera.

Do 88. minuti sve je govorilo da će se na San Mamesu igrati produžeci. Međutim, Llorente se potrudio da ipak ne dođe do toga. Ovaj visoki napadač našao se u petercu Sportinga i na asistenciju Gomeza poslao loptu u mrežu gostujućeg tima. Ovo je bio gol koji je Baskijce odveo u finale Evropske lige.

Valencija - Atletico Madrid

Na stadionu Mestalla u Valenciji gledatelji nisu do 14. minute vidjeli izgledniju priliku za gol. Tada je Turan imao priliku ali je lopta otišla iznad gola. Pet minuta kasnije, Sergio Canales mogao je Šišmiše dovesti u vodstvo ali je odbrana Madriđana blokirala njegov šut. Minutu kasnije, Feghouli je šutirao ali je golman Atletico Madrida odlično odbranio.

Napadač domaćeg tima i reprezenatcije Španije Roberto Soldado imao je dvije prilike, ali je oba puta bio neprecizan. Do kraja prvog poluvremena isti je igrač imao još dvije šanse, ali se rezultat nije mijenjao.

U 60. minuti na asistenciju Diega, mladi napadač Atletico Madrida postigao je gol za vodstvo svog tima. U 79. minuti, Madriđani su ostali sa igračem manje na terenu nakon isključenja Tiaga. Do kraja utakmice, rezultat se nije mijenjao.

Finale između dva španska tima, Athletic Bilbaa i Atletico Madrida igrat će se u Bukureštu 9. maja.

Evropska liga, uzvratne utakmice polufinala:

Valencija - Atletico Madrid 0:1 (Adrian 60) Athletic Bilbao - Sporting 3:1 (Susaeta 16, Gomez 45, Llorente 88, Van Wolfswinkel 43)