"Gol u gostima"
12

Arsene Wenger najavio revoluciju u nogometu i promjenu jednog bitnog pravila

K. H.
Arsene Wenger (Foto: EPA-EFE)
Arsene Wenger (Foto: EPA-EFE)
Bivši trener Arsenala Arsene Wenger otkrio je da bi "gol u gostima" kao pravilo nogometne igre uskoro moglo biti ukinuto, odnosno da će se on boriti za promjenu tog pravila.

Wenger je rekao da ekipe koje na domaćem terenu igraju prvu utakmicu u nokaut fazi osjećaju prevelik pritisak zbog pravila "gola u gostima".

"Kada jedan tim prvu utakmicu igra na domaćem terenu, njegovi igrači misle: 'Ako primimo gol, onda smo na pola puta do ispadanja'. Ponekad mi se čini da je gol u gostima postao veliki hendikep kada igrate svoju prvu utakmicu na domaćem terenu i morate napadati, ali i sačuvati svoj gol i protivniku ne dopustiti mnogo šansi", istakao je bivši trener Arsenala.

Nakon toga Wenger je rekao da je ovo pravilo uvedeno kada televizije nisu bile toliko razvijene, odnosno tereni nisu bili toliko dobri.

"Predložio sam da se na neki duži period riješi pravilo i pitanje gostujućeg gola, jer je trenutno težina gola u gostima prevelika, posebno za moderni nogomet. Možda bi se to pravilo moglo ukinuti do produžetaka. Ovo pravilo više nije opravdano, uvedeno je odavno kada su televizije još bile nerazvijene i tereni su bili veoma loši. Mislim da bi ukidanje ovog pravila bila ispravna odluka", kazao je Wenger.