Premiership
17

Arsenal u finišu stigao do vodstva pa ostao bez pobjede protiv WBA-a

Piše: K. H.
Ekipa Arsenala remizirala je u susretu 21. kola engleskog Premiershipa protiv WBA-a na Hawthornsu, a konačni rezultat glasio je 1:1.

Nakon nešto sporijeg ritma na početku utakmice, prvu priliku na meču imao je londonski klubu 16. minuti. Iwobi je nakon lijepe akcije primio loptu u kaznenom prostoru WBA ali je njegov udarac iz izgledne pozicije otišao preko gola. Isti igrač u 30. minuti imao je novu priliku, ali nije uspio postići pogodak.

Vrijedi istaći da je bh. reprezentativac Sead Kolašinac u 37. minuti napustio igru nakon povrede koju je doživio u jednom duelu, a još uvijek nije poznat stepen povrede bivšeg igrača Schalkea niti koliko će biti van terena.

Kao i na početku susreta, početak drugog poluvremena bio je preslikan. Arsenal je kontrolisao loptu, a WBA je svoje prilike čekao iz kontranapada, a dvije odlične prilike u razmaku od samo dvije minute za ekipu Arsena Wengera propustio je Alexandre Lacazette u 60. i 62. minuti.

Kako je vrijeme odmicalo, WBA je sve više i više pokušavao stići do vodstva, a najbolju priliku imao je Jay Rodriguez u 78. minuti kada je njegov dobar udarac odbranio Cech.

Arsenal je u vodstvo stigao u 83. minuti. Alexis Sanchez srušen je na ivici kaznenog prostora, sudija Mike Dean svirao je faul za Arsenal, a Čileanac je iz pomenutog slobodnog udarca prevario igrače WBA koji su bili u živom zidu te je kroz jednu od rupa loptu poslao u mrežu za vodstvo Arsenala od 1:0.

Samo četiri minute nakon toga Dean je nakon Chambersovog igranja rukom pokazao na bijelu tačku, a Rodriguez je s bijele tačke loptu poslao u mrežu. Zanimljivo, Petar Cech ni nakon ovog kaznenog udarca nije odbranio penal te je od dolaska u klub još uvijek bez odbranjenog udarca iz najstrožije kazne.

Do kraja susreta Topnici su pokušali stići do pobjede, ali osim nekoliko blijedih pokušaja nisu ozbiljnije ugrozili gol domaćina.

Tabela: