Politika i nogomet
88

Arsenal se distancirao od komentara Mesuta Ozila o ujgurskim muslimanima

K. H.
Mesut Ozil (Foto: EPA-EFE)
Mesut Ozil (Foto: EPA-EFE)
Nogometni klub Arsenal ogradio se od izjava Mesuta Ozila koji je istakao veliki problem s ujgurskim muslimanima u kineskoj provinciji Xinjiang koji su, prema njegovim riječima, podvrgnuti teroru.

Ozil je na društvenim mrežama napisao da su u Kini džamije zatvorene, da su teološke škole i medrese zabranjene, a da pojedini stanovnici spaljuju Kur'an, što je velika uvreda za sve muslimane.

Njemački nogometaš je dodao kako muslimani širom svijeta šute ovakve stvari, ne znajući kako je pristajanje na progon i sam progon. S tim u vezi, iz Arsenala su se oglasili rekavši kako je Ozilovo mišljenje isključivo njegov lični stav, a ne stav kluba.

"Izjava Mesuta Ozila je isključivo njegovo lično mišljenje i nikako ne odražava stav kluba. Arsenal je oduvijek bio klub koji se držao principa, bez miješanja u politiku", objavila je PR služba Arsenala.

Ozilov post nabrojao je niz problema s kojima se susreću muslimani u Kini, što je naišlo na podršku muslimana širom svijeta, ali je izazvao i veliki broj negativnih reakcija Kineza.