Nogomet
0

Arsenal mirno dočekuje Fenerbahce, Dinamo u nemogućoj misiji

Piše: D. B.
Detalj sa utakmice Fenerbahce - Arsenal (Foto: AFP)
Detalj sa utakmice Fenerbahce - Arsenal (Foto: AFP)
Večeras se igraju uzvratni susreti playoffa Lige prvaka u kojim će se deset ekipa boriti za plasman u grupnu fazu Lige prvaka. Arsenal se čini poprilično sigurnim, Dinamu je u Beču protiv Austrije potrebno čudo, Basel bi trebao završiti posao protiv Ludogoreca. dok će neizvjesno biti u susretima Legije i Steaue te PAOK-a i Schalkea.

Arsenal - Fenerbahce (3:0)

Arsenal je u prvoj utakmici odigranoj u Istanbulu slavio pobjedu rezultatom 3:0, a sada je ekipi menadžera Arsenea Wengera preostalo da posao završi na svom Emiratesu u Londonu. Ukoliko u tome uspije, Arsenal će se plasirati u grupnu fazu Lige prvaka 16. put zaredom. S druge strane, Fenerbahce ima težak, gotovo nemoguć zadatak. Iako se radi o kvalitetnoj ekipi, teško je vjerovati da postoje šanse za podvig turske ekipe i plasman u grupnu fazu. Arsenal je apsolutni favorit.

Austria Wien - Dinamo Zagreb (2:0)

Austria je veoma blizu historijskog plasmana u grupnu fazu Lige prvaka nakon pomalo iznenađujuće pobjede na Maksimiru protiv Dinama rezultatom 2:0. Ekipa iz Beča, koju vodi hrvatski stručnjak Nenad Bjelica. u revanšu će ugostiti Dinamo i pokušati potvrditi svoj prolaz u gruonu fazu, a u prilog tome ide i činjenica da Dinamo nikad nije pobijedio na austrijskom tlu.

Nakon poraza u Zagrebu trener Modrih Kruno Jurčić je dobio otkaz. Ekipa je odigrala neshvatljivo loše, tako da je Dinamu potrebno veliko čudo da nadoknadi zaostatak i po peti put u svojoj historiji osigura plasman u grupnu fazu Lige prvaka.

Basel - Ludogorec (4:2)

U prvoj utakmici je Basel odradio sjajan posao na gostovanju kod Ludogoreca i pobijedio rezultatom 4:2. Vidjelo se da švicarski prvak, prošlogodišnji polufinalist Evropske lige, ima kvalitet da rutinski osigura plasman u grupnu fazu Lige prvaka. Upravo se to očekuje u revanšu na St. Jakob-Parku. Šanse Ludogoreca su, uprkos zaista borbenoj i požrtvovanoj igri u prvom susretu, ipak male.

Legia - Steaua (1:1)

Legia se nada prekidu niza od čak 18 godina osustva iz grupne faze Lige prvaka. Prepreka na tom putu je Steaua, s kojom je poljski klub na gostovanju u Rumuniji odigrao neriješeno 1:1 i sada na svom terenu ima priliku odlučiti o svojoj sudbini.

Steaua se šesti i posljednji put pojavila u grupnoj fazi Lige prvaka u sezoni 2008/2009. U prilog joj pred ovaj susret ide činjenica da je u prethodna dva pretkola zabilježila pobjede na gostujućim terenima. Da li će joj to poći za rukom i treći put zaredom, ostaje da se vidi.

PAOK - Schalke (1:1)

U prvoj utakmici između Schalkea i PAOK-a grčki tim je uspio ostati neporažen. Njemačka ekipa je povela, ali je PAOK izjednačio i tako napravio dobar rezultat pred revanš. Budu li Grci igrali kao u prvom susretu, šanse za prolaz u grupnu fazu Lige prvaka su realne.

Schalke nije iskoristio prednost domaćeg terena, tako će ovo biti jedna teška utakmica. Bit će potrebno mnogo znanja i sreće kako bi se njemačka ekipa izborila i nastavila takmičenje u Ligi prvaka.