Nogomet
6

Liga prvaka / Arsenal i PSG u borbi za prvo mjesto, Bešiktaš pod imperativom pobjede protiv Benfice

Piše: O. T.
Trening Benfice (Foto: EPA)
U utakmicama 5. kola Lige prvaka u grupama A, B, C i D prolaz u osminu finala tražit će Benfica, Napoli, Bešiktaš, Barcelona i Manchester City.

Grupa A

Arsenal - PSG

Arsenal i PSG će na Emiratesu voditi bitku za prvo mjesto u grupi pošto su oba tima ranije osigurala plasman u osminu finala takmičenja. Osvajanje prvog mjesta u grupi veoma je važno, a to znaju i Arsenal i PSG, jer su prošle sezone u svojim grupama bili drugi iza Bayern Minhena, odnosno Real Madrida. Stoga je u osmini finala Topnike dočekala Barcelona koja ih je i izbacila iz takmičenja, dok je PSG za protivnika dobio Chelsea kojeg je uspio proći velikim dijelom zahvaljujući krizi koja je vladala kod Plavaca prošle sezone.

Informacija koja je posebno obilježila uvertiru za ovaj meč jeste odbijena viza za desnog beka PSG-a Sergea Auriera. Velika Britanija nije dozvolila ulazak ovog igrača na Otok, a glavni razlog je incident koji je Aurier imao sa policajcem u Francuskoj.

Prvi meč između PSG-a i Arsenala odigran u Parizu okončan je rezultatom 1:1.

Ludogorec - Basel

Utrku za treće mjesto u grupi i plasman u šesnaestinu finala Evropske lige vodit će bugarski Ludogorec i švicarski Basel, klubovi koji su svoj prvi sudar u ovoj grupi okončali rezultatom 1:1. Trenutno je u, uslovno rečeno, boljoj situaciji Ludogorec pošto bi eventualnim remijem 0:0 i domaćim porazom Basela od Arsenala u posljednjem kolu bugarski tim išao u Evropsku ligu zbog boljeg međusobnog omjera od Švicaraca. Uglavnom, pobjednik ovog duela sigurno će osigurati treće mjesto.

Tabela:

  1. Arsenal 10
  2. PSG 10
  3. Basel 1
  4. Ludogorec 1

Grupa B

Bešiktaš - Benfica

Bešiktaš je jedina neporažena ekipa grupe B, ali je i sa takvim učinkom na trećem mjestu tabele te bi u slučaju poraza od Benfice na domaćem terenu mogao izgubiti sve šanse za plasman u osminu finala. Naime, ukoliko Bešiktaš izgubi, a Napoli slavi protiv Dinamo Kijeva, aktuelni šampion Turske će putovati u šesnaestinu finala Evropske lige. Benfica prolazi u osminu finala ukoliko slavi.

Napoli - Dinamo Kijev

Napoli je u posljednje dvije utakmice upisao remi i poraz u susretima protiv Bešiktaša, ali u slučaju pobjede nad Dinamo Kijevom treba barem bod u posljednjem kolu protiv Benfice u gostima kako bi osigurao plasman u osminu finala.

Dinamo Kijev traži pobjedu te kiks Bešiktaša kako bi zadržao minimalne šanse za plasman u osminu finala, a eventualno osvajanje boda značilo bi da je i treće mjesto izgubljeno.

Tabela:

  1. Benfica 7
  2. Napoli 7
  3. Bešiktaš 6
  4. Dinamo Kijev 1

Grupa C

Celtic - Barcelona

Barcelona u Škotskoj protiv Celtica treba pobjedu da bi osigurala plasman u osminu finala, a ukoliko pri tome Manchester City ne slavi protiv M'Gladbacha, onda će Blaugrana osigurati i prvo mjesto tabele. Barcelona može proći i u slučaju poraza, ali ako u tom slučaju i Manchester City slavi protiv M'Gladbacha.

Šanse za plasman Celtica neće biti izgubljene samo ako škotski klub savlada Barcelonu te Manchester City ne pobijedi M'Gladbach. Celtic će grupu okončati na dnu tabele ukoliko osvoji manje bodova od M'Gladbacha.

Borussia M'Gladbach - Manchester City

Manchester City u gostima protiv M'Gladbacha traži pobjedu kako bi osigurao plasman u osminu finala, a za prvo mjesto u grupi trebat će i pobjedu u posljednjem kolu protiv Celtica te barem jedan poraz Barcelone u naredna dva kola.

M'Gladbach za osvajanje trećeg mjesta treba bolji rezultat od Celtica, odnosno barem bod u ovom meču i poraz Celtica od Barcelone. Ukoliko ne slavi protiv Cityja, njemački klub definitivno gubi sve šanse za plasman u osminu finala Lige prvaka.

Tabela:

  1. Barcelona 9
  2. Manchester City 7
  3. Borussia M'Gladbach 4
  4. Celtic 2

Grupa D

Atletico Madrid - PSV

Atletico Madrid će osigurati prvo mjesto u grupi ukoliko slavi, a da pri tom Bayern ne pobijedi. Također, Atletico može osigurati prvo mjesto i u slučaju remija, ali da pri tom Bayern izgubi.

PSV u ovom meču ne može pogoršati ni poboljšati ovu situaciju, jer će borbu za treće mjesto voditi u posljednjem kolu protiv Rostova.

Rostov - Bayern Minhen

Bayern je protiv Rostova favorit, a to je već pokazao u prvom sudaru protiv ruskog kluba kada ga je kod kuće savladao 5:0. Nijemci su svjesni da bi ih eventualni kiks mogao koštati borbe za prvo mjesto u grupi. Pobjedom će definitivno ostati u opcijama za prvo mjesto, a onda će konačna odluka o tome pasti u posljednjem kolu protiv Atletica na domaćem terenu.

Rostovu je ovaj meč nevažan u borbi za treće mjesto. Ovaj klub će u posljednjem kolu gostovati PSV-u koji je u Rusiji osvojio bod uz rezultat 2:2 tako da su Holanđani u blagoj prednosti pred posljednje kolo.

Tabela:

  1. Atletico Madrid 12
  2. Bayern Minhen 9
  3. Rostov 1
  4. PSV 1