Premiership
70

Arsenal i Chelsea u sjajnom londonskom derbiju podijelili bodove

Piše: K. H.
(Foto: EPA-EFE)
Ekipe Arsenala i Chelseaja podijelile su bodove u velikom londonskom derbiju, a meč 22. kola engleskog Premiershipa završen je rezultatom 2:2.

U prvom poluvremenu gledaoci na Emiratesu vidjeli su veliki broj prilika i pred jednim i pred drugim golom. Prvo je Alvaro Morata u 14. minuti izašao sam ispred Cecha nakon velike greške Mustafija, ali u situaciji jedan na jedan s golmanom Arsenala šutirao je daleko pored gola.

Arsenal je odmah uzvratio na drugoj strani preko Alexisa i Lacazettea, no Courtois je bio fantastičan na golu Plavaca, a posljednju priliku za Arsenal u prvom poluvremenu imao je Ozil u 39. minuti kada je šutirao pored gola.

Kada su svi očekivali kraj prvog poluvremena, Hazard je fantastično predriblao odbranu Arsenala i ostavio loptu petom za Fabregasa, no veznjak Chelseaja šutirao je preko gola.

Početak drugog poluvremena donosi novu veliku inicijativu Arsenala i šansu za Lacazetta kojem Courtois brani udarac u situaciji jedan na jedan, a onda u 63. minuti Topnici konačno stižu do vodstva. Sjajni Jack Wilshere dobro je pratio akciju Arsenala i onda silovitim udarcem od stativu postigao pogodak za veliko slavlje prepunog Emiratesa.

Arsenal je preko Lacazetta pokušao odmah postići i drugi pogodak, a kada su propustili tu priliku, uslijedila je žestoka kazna.

Bellerin je umjesto lopte udario u nogu Hazarda, a sudija Anthony Taylor bez razmišljanja pokazuje na bijelu tačku odakle je Hazard postigao pogodak za izjednačenje.

Petar Cech tako ni nakon ovog penala nije uspio prekinuti crnu seriju s obzirom da je od dolaska u klub protiv Arsenala svirano 15 penala, a on nije odbranio nijedan.

Tempo igre nakon toga je malo opao, a onda u 84. minuti fenomenalni Alonso postiže šesti pogodak u sezoni na asistenciju Zappacoste čime je krunisao veliki preokret Plavaca.

Do kraja susreta Wenger je ubacivanjem Welbecka i Walcotta pokušao stići do poravnanja, a Arsenal je do boda stigao u 92. minuti kada Bellerin pogađa za konačnih 2:2.

Tabela: