Konačna odluka CAS-a
4

Arijanu Ademiju prepolovljena suspenzija, na teren se vraća 7. oktobra

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Sportski arbitražni sud (CAS) u Lozani je odlučio i službeno smanjiti suspenziju igraču Dinama Arijanu Ademiju sa četiri na dvije godine.

Podsjetimo, Ademi je 7. oktobra 2015. godine pao na doping testu nakon susreta Lige prvaka protiv Arsenala te ga je UEFA suspendovala na četiri godine.

Ademi i Dinamo su se žalili CAS-u koji je odlučio prepoloviti kaznu, a danas je iz Lozane stiglo i službeno pojašnjenje.

"Sportski arbitražni sud donio je odluku u arbitražnom procesu između makedonskog profesionalnog nogometaša Arijana Ademija i UEFA-e, vezanom za odluku komisije za žalbe izdane 12. maja 2016. godine u kojoj je igrač proglašen krivim zbog kršenja antidopinških pravila.

CAS je smanjio Ademijevu četverogodišnju suspenziju koja traje od 7. oktobra 2015. dvije godine. Uzorak koji je Arijan Ademi dao na doping kontroli 16. septembra 2015. sadržavao je zabranjenu tvar stanozolol.

Ademi je tražio poništenje UEFA-ine odluke jer tvrdi da je nakon povrede uzimao propisani lijek koji je bio kontaminiran stanozololom. CAS je uzeo u obzir posebne okolnosti u ovom slučaju te iako je igrač dokazao da nije imao namjeru uzimati nedozvoljena sredstva, ne možemo u potpunosti poništiti kaznu. Umjesto toga, odlučili smo mu smanjiti kaznu te je na taj način njegova žalba djelimično prihvaćena. Ademi će se moći nastaviti baviti profesionalnim nogometom od 7. oktobra 2017. godine", stoji u saopćenju CAS-a.