Nogomet
169

Argentinci se pitaju: Zar da protiv BiH igramo sa pet igrača u odbrani?

Piše: J. H.
Angel di Maria i Kun Aguero večeras će biti najveća prijetnja Asmiru Begoviću (Foto: AFP)
Angel di Maria i Kun Aguero večeras će biti najveća prijetnja Asmiru Begoviću (Foto: AFP)
Selektor nogometne reprezentacije Argentine Alejandro Sabella večeras će najvjerovatnije nastupiti sa pet igrača u odbrambenoj liniji sa još jednim defanzivcem u veznom redu. Sve ovo izazvalo je nevjericu i ogorčenje navijača ove južnoameričke selekcije.

"Zar protiv Bosne da igramo sa pet igrača u odbrambenoj liniji", "Kad ćemo igrati prijateljsku utakmicu protiv neke ozbiljnije reprezentacije", "Šta Sabelli prolazi kroz glavu? Nisu oni Njemačka ni Španija", "Smiješno je da igramo taktiku 5-3-2 protiv jedne reprezentacije kao što je Bosna" samo su neki od komentara Argentinaca na društvenim mrežama.

Sabella je nakon dugo vremena ponovo isprobati taktiku sa pet igrača u odbrani koju će činiti jedan libero, dva stopera i dva beka.

Ovu taktiku koristio je prije dvije godine kao trener Estudiantesa u finalu Svjetskog klupskog prvenstva protiv Barcelone koju su Argentinci izgubili 2:1.

I argentinski mediji podijeljeni su kad je u pitanju ova Sabellina odluka. Oni što ga brane navode da ovakva taktika ne bi bila potrebna da argentinski selektor ima Lionela Messija na raspolaganju.

"Utakmica protiv BiH je idealna prilika da selektor isproba sve odbrambene igrače koje je sa sobom poveo. Ako ih neće sada vidjeti na djelu, kad će", pitaju se novinari lista Ole.

S druge strane, protivnici ove Sabelline odluke kažu da je ovo velika greška i da ne treba mijenjati taktiku koja funkcioniše.

"Sabella nema kriterija kada je u pitanju izbor i pozivanje odbrambenih igrača. Večerašnji rival je Bosna, to vam sve govori", dodaju protivnici odluke argentinskog selektora.

Kao što smo ranije pisali, selektor Argentine će najvjerovatnije u utakmici protiv Zmajeva u odbranu staviti pet igrača igrača. Tu su Pablo Zabaleta (Manchester City), Nicolas Otamendi (Porto), Federico Fernandez (Napoli), Jose Basanta (Monterrey) i Marcos Rojo (Sporting Lisabon).

U veznom redu su defanzivac Barcelone Javier Mascherano, Maxi Rodriguez iz Newell's Old Boysa i Angel di Maria iz Real Madrida.

Napad čine Rodrigo Palacio (Inter Milan) i Kun Aguero (Manchester City).

Basanta i Rojo će imati poseban zadatak da zaustave Džeku od kojeg golu Romera prijeti najveća opasnost.