Pratio svoja uvjerenja
26

Arbitar koji će suditi meč Armenija - BiH početkom godine je odbio slušati upute iz VAR sobe

K. H.
Francuski arbitar Benoit Bastien će dijeliti pravdu na susretu 6. kola kvalifikacija za Euro između Armenije i Bosne i Hercegovine, a ovaj sudija na početku 2019. godine našao se u centru VAR skandala kada je odbio ponovo pregledati snimak.

Naime, on se početkom godine, tačnije u februaru, odlučio ignorisati poruku sudija iz VAR sobe da prekine igru te da još jednom pregleda spornu situaciju u kojoj je Marseille mogao dobiti penal.

Navijači Marseillea tražili su penal zbog povlačenja njihovog tadašnjeg napadača Germaina, sličnog mišljenja su bile i arbitri iz VAR sobe koji su taj duel još jednom sugerirati glavnom arbitru iz Francuske, ali nije prekinuo igru i držao se odluke koju je ranije donio.

On je kolagama objasnio da je Germain na početku duela također gurao svog protivnika, zbog čega je bio mišljenja da penal nakon takvog duela ne bi bio opravdan, ali je svejedno trebao svirati prekršaj kako sebe i svoje kolege ne bi doveo u nezgodnu situaciju.

Francuski arbitar ima 36 godina, a poznat je po tome što se vrlo lako odlučuje na pokazivanje žutih kartona. Ove sezone je u francuskom prvenstvu sudio na četiri utakmice na kojima je pokazao čak 20 žutih kartona. U susretu u Jerevanu asistirat će mu sunarodnjaci Hicham Zakrani i Frederic Haquette.

Susret između Armenije i BiH igra se u nedjelju sa početkom u 15 sati.