Nogomet
0

AP: Vahid Halilhodžić, trener kojeg je posao odveo na put oko svijeta

Anadolija
Vahid Halilhodžić (Foto: AFP)
Vahid Halilhodžić (Foto: AFP)
Kada se Alžir kvalifikovao za Svjetsko prvenstvo u Brazilu, svi u svlačionici su mogli prisustvovati rijetkom prizoru. Halilhodžić se pridružio igračima koji su pjevali sretni zbog uspjeha, piše Associated Press.

Halilhodžić ima reputaciju strogog trenera koji češće galami na svoje igrače nego što pjeva s njima. Ipak, veliki uspjeh s Alžirom omekšao je strogog i disciplinovanog trenera rođenog u Bosni i Hercegovini. 

Prethodno trenersko iskustvo koje je imao s reprezentacijom Obale Slonovače je ostavilo gorak okus u njegovim ustima. Početak je bio odličan, a ekipa je bila neporažena u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo i Afrički kup nacija 2010. Međutim, njegova popularnost je naglo opala nakon poraza protiv Alžira u četvrtfinalu Afričkog kupa. Otkaz je dobio prije odlaska na Mundijal u Južnoj Africi.

Godinu kasnije, Halilhodžić je preuzeo Alžir. Bio je to nastavak njegovog 20 godina dugog trenerskog putovanja koje je počelo u mostarskom Veležu. U tom klubu je počeo i svoju uspješnu igračku karijeru prije odlaska u Francusku 1981. godine. U Nantesu je ostavio dubok trag postigavši 92 prvenstvena gola i osvojivši titulu prvaka. Nakon toga je prešao u PSG, klub koji je bio vrhunac i njegove trenerske karijere.

Halilhodžić je vodio pariski klub od 2003. do 2005. godine. U svojoj prvoj sezoni je osvojio ligaški kup i drugo mjesto iza tada moćnog Lyona. Iako je izborio plasman u Ligu prvaka, njegov način vođenja tima je izazvao nesuglasice s igračima. Bh. trener je tvrdio kako je među igračima "krtica" koja novinarima prenosi informacije iz svlačionice. Napetost je još više porasla nakon što je prodao Fabricea Fioresea rivalskom Marseille. Otkaz je dobio sredinom druge sezone. Nakon Francuske je otišao u Tursku, gdje je trenirao Trabzonspor.

Kao trener, Halilhodžić je vodio devet klubova i dvije reprezentacije. Iako je trener već duže od dvije decenije, osvojio je samo dva trofeja, Kup Francuske i Afričku ligu prvaka s Raja Casablancom 1997. godine.