Nogomet
33

Ancelotti najbolji trener svijeta, Vaha predvodi bh. stručnjake

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Carlo Ancelotti je najbolji trener svijeta u 2014. godini po izboru internetske stranice Coachworldranking.com koja je objavila listu najboljih svjetskih fudbalskin trenera. Na listi su se našla i četiri trenera iz Bosne i Hercegovine.

Vahid Halilhodžić se našao na 367. mjestu, Simo Krunić na 712, a Vlado Čapljić na 1193. mjestu. U grupi trenera iz BiH koji su se našli na ovoj listi je i sada već bivši trener Plavih s Grbavice Admir Adžem na 1315. mjestu.

Poredak se sastavlja uzimajući u obzir razne segmente, a najvažniji je rezultat, odnosno važnost tog rezultata. Podaci se unose i prate na principu sličnom teniskoj ATP listi, iz sedmice u sedmicu se unose novi rezultati i odmah upoređuju s lanjskim dosezima u istom periodu.

Na kraju 2014. godine je nakon svih tih izračuna na prvu poziciju izbio Carlo Ancelotti, Italijan na klupi Real Madrida, aktualnog prvaka Evrope 19.522 boda.

Na drugom mjestu s 15.045 bodova je Josep Guardiola, strateg Bayerna, a s 14.075 bodova slijedi Atleticov trener Diego Simeone. Top pet zatvaraju dva Portugalca, Jorge Jesus sa 11.218 bodova te Jose Mourinho s 11.039 bodova.