Nogomet
0

Ancelotti: Mijenjao sam sistem kako bi se igrači osjećali ugodnije

Totalsport
Carlo Ancelotti (Foto: AFP)
Carlo Ancelotti (Foto: AFP)
Trener Real Madrida Carlo Ancelotti priznao je da je tokom sezone mijenjao formaciju i sistem igre kako bi ih prilagodio igračima koje ima.

Real oduševljava igrama posljednjih sedmica. Nije izgubio u 27 službenih utakmica zaredom, a u tom je razdoblju preuzeo prvo mjesto na tabeli Primere, ušao u finale Kupa kralja i u prvom dvoboju osmine finala Lige prvaka kao gost deklasirao Schalke sa 6-1. U 15 službenih utakmica u 2014. Madriđani su primili samo četiri gola.

"Ravnoteža je najvažnija stvar u nogometu. Rad u obrani ne zahtijeva kreativnost ili posebnu vještinu, greške je moguće brzo ispraviti i mi smo to napravili. Ne samo promjenom sistema, nego zato što smo igračima usadili razumijevanje o važnosti brzog vraćanja lopte u posjed. Zato danas ekipa odlično obavlja odbrambeni posao i sada gledamo pravog Sergija Ramosa, a ne onog igrača iz novembra ili decembra", rekao je Ancelotti u razgovoru za Canal+.

Dodao je i da trenutni sistem igre možda nije onaj koji preferira, ali da takav najbolje odgovara timu.

"Moj sistem je onaj u kojem se igrači osjećaju najugodnije, a ne onaj koji imam u glavi. Sistem se mijenjao kako se sezona razvijala jer na početku nisam imao Xabija Alonsa i Asiera Illarramendija. Igrači se sada osjećaju ugodno, ne zato što sam ja tako rekao, nego mi oni sami to govore".

Talijanski stručnjak tvrdi da je jedna od najvažnijih stvari za uspjeh dobra odnos s igračima.

"Morate razumjeti igrače i analizirati njihove karakteristike. Imam ideju o tome kakav nogomet želim i onda to moram izgraditi koristeći karakteristike tima. Ako je odnos između trenera i igrača dobar, lakše je prenijeti ideju".