Uspješna priča
133

Amra Peternel izbjegla iz ratnog Sarajeva, a danas je među velikanima evropskog nogometa

S.H.P.
Amra Peternel (lijevo) / Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Amra Peternel (lijevo) / Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Prošlog mjeseca članica Uprave GNK Dinamo Amra Peternel postala je tek druga žena u historiji koja je izabrana za Izvršni odbor Evropskog udruženja klubova (ECA) u kojem sjede velikani evropskog nogometa.

ECA je udruženje klubova koju je 2008. godine osnovalo 16 klubova među kojima je i zagrebački Dinamo, Barcelona, Real Madrid, Chelsea, Juventus, Manchester United, Bayern, Milan, Ajax i drugi.

Žena među velikanima evropskog nogometa

Paternel priznaje kako je pomalo neobično sjediti za stolom s tridesetak muškaraca, ali se time ne opterećuje niti pretjerano razmišlja o tome. Jedino što joj je bitno jeste da bude na visini zadatka, a to je da kvalitetno zastupa interese klubova iz Treće subdivizije ECA-e (grupacija prema rangu države na UEFA ljestvici).

Naime, u nogometnom svijetu puno je manje žena nego muškaraca, posebno na upravljačkim pozicijama. Kaže da kada je stjecanje autoriteta u pitanju to i nema prevelike veze sa spolom, već profesionalnošću i predanošću poslu.

"Nedavno sam se sjetila kako sam odmah po dolasku u Dinamo morala naučiti šta je offside kako bi me ljudi ozbiljnije shvatili. Šalim se malo. Možda znam nogometna pravila, ali priznajem kako nisam stručnjak za sportske elemente poput taktike ili odabira igrača. Bavim se sasvim drugim aspektima nogometa poput marketinga, međunarodnih relacija i slično. Odabir igrača prepuštam osobama iz sportskog sektora te savjetniku kluba Zdravku Mamiću koji je kroz godine rada u nogometu dokazao da ima nepogrešiv instinkt", kazala je na početku našeg razgovora Amra Peternel.

Dodala je i kako je ovaj moderni Dinamo koji izaziva poštovanje i naklonost svugdje u Evropi zapravo njegovo djelo, te da ga oni samo nadograđuju. Priznaje kako rad u nogometu nije lak. Što je klub veći i uspješniji, ulozi su veći, puno toga je varijabilno i rizici su veliki.

"Naš tempo je brz, nema slobodnih dana, vikendi su nepoznanica, a odmore najčešće provodimo uz mobitel. U Dinamu se radi od 0-24 i to je jedna od tajni našeg uspjeha. No, to je stil života. Ta emocija, adrenalin i uzbuđenje. Ne postoji ništa što bih mijenjala za ovaj posao koji radim", rekla je.

Odgovornost na ovom poslu je velika i to je tjera na još predaniji rad, jer kako kaže ona nema pravo na grešku.

"Svi znamo kako Dinamo ovisi o evropskim rezultatima i transferima. To je oko 90 posto našeg budžeta. Ako tu nešto pogriješimo, ulazimo u rizik koji posljedično može imati utjecaj na više od dvije stotine porodica koji žive od Dinama. Tu mislim na naše zaposlenike, trenere, igrače i djecu koja imaju stipendijske ugovore. Za sve njih svaki mjesec moraju se osigurati sredstva za platu. Niko od njih neće pitati jeste li žena ili muškarac, već gdje je njegov novac. To izaziva dosta stresa, ali s vremenom se naviknete. To vas s vremenom izgradi kao poslovnu osobu, barem mene jest", kaže.

Ženski nogomet u Hrvatskoj i svijetu

Dinamo je po pitanju žena u nogometu uvijek bio moderan, pa su žene zaposlene u svim strukturama kluba. Peternel je u Dinamu 16 godina. Svoj put započela je prvobitno u administraciji, potom u sektoru marketinga, zatim je vodila međunarodne odnose, a od 2016. godine je članica Uprave koja nadgleda marketing, prodaju i licenciranje te je i dalje glavni kontakt kluba za međunarodne odnose.

"Karijeru sam gradila kroz sve stepenice kluba i moram priznati kako mi je to iskustvo neopisivo pomoglo u karijeri i poslovnom sazrijevanju. Kod nas nema podjela na žene i muškarce, već na one koji znaju raditi svoj posao, koji su predani i odani Dinamu i oni koji to nisu i koji olako shvaćaju privilegij rada u Dinamu. To je jedina podjela koju podržavam", kazala je.

UEFA i brojni nogometni savezi posljednjih godina intenzivno stavljaju fokus na ženski nogomet, rade na razvoju i jačanju ženskih nogometnih takmičenja kao i na sve većoj promociji. No, ženski nogomet u Hrvatskoj, kako kaže Peternel je još uvijek na vrlo niskom nivou.

"Interes javnosti je još uvijek jako mali da bi se privukli sponzori i omogućili bolji uvjeti djevojkama. I infrastrukturno i logistički su ženski klubovi daleko ispod nivoa muških nogometnih klubova. Dinamo nema svoj klub ali intenzivno pomažemo ŽNK Dinamo, kako logistički, tako i finansijski. Naša predsjednica Uprave je njihova počasna predsjednica i jako joj je stalo da djevojke napreduju. Možda je to i neka naša ženska solidarnost. No, moramo znati kako je ženski nogomet izuzetno popularan u svijetu. To je sport koji će napredovati sve više i više", rekla je.

Rođena Sarajka koja voli cvijeće

Inače, Peternel je rođena Sarajka. U ovom gradu provela je svojih prvih 18 godina života, a onda je došao rat. Dio njene porodice otišao je u Švedsku, dio je ostao u Sarajevu, a ona se skrasila u lijepom Zagrebu kako bi bila što bliža svom rodnom gradu. Kako kaže nije se htjela otisnuti dalje jer se nadala da će se vratiti.

No rat je potrajao, a život u Zagrebu krenuo svojim tokom. Prvo je počela studirati, a potom je osnovala porodicu i izgradila svoj novi dom.

"U Sarajevo navratim s vremena na vrijeme (na žalost rjeđe nego što bih željela). Taj grad u meni uvijek probudi posebna sjećanja, i ona tužne na doba rata, razrušeni dom i izgubljene članove porodice i ona sretna na lijepo djetinjstvo i drage prijatelje. Onda mi duša uživa u svemu, u dugim šetnjama uz Miljacku, u šarenilu Baščaršije, a najviše u omiljenoj hrani", kazala je.

Osim ljubavi prema sportu, Amra obožava cvijeće pa je zbog toga sa svojim saradnicima stvorila brend "Blossom & Bloom".

"Ruže su me oduvijek oduševljavale, njihov oblik, miris, tekstura. Na jednom od mojih putovanja susrela sam se s proizvodom koji sam poželjela imati u Zagrebu, tj. ruže u kutiji. U meni se rodio izazov da sama kreiram takvo nešto i okušam se u poduzetništvu. Zajedno sa mojim saradnicima stvorila sam brand 'Blossom & Bloom' koji se je uspješno pozicionirao na hrvatskom tržištu. Na žalost nemam vremena baviti se time više, iako je interes za proizvod velik i u drugim gradovima Hrvatske, danas, 'Blossom & Bloom' prodaje i dostavlja svoje cvjetne kreacije samo u Zagrebu i okolici", rekla je.

Slobodno vrijeme kojeg ima jako malo, provodi sa svojom 17. godišnjom kćerkom Laurom. kaže kako voli kuhati, ugostiti drage prijatelje ili ako je moguće otputovati negdje i istraživati nepoznata mjesta.