Nogomet
183

Amer Dupovac: Nakon osvajanja Moldavskog kupa dolazim proslaviti titulu Sarajeva

Piše: D. B.
Bivši kapiten FK Sarajevo Amer Dupovac i ove sezone se okitio trofejem. Nakon osvajanja Kupa BiH prošle sezone sa Bordo ekipom, Dupovac je ove sezone sa Sheriffom iz Tiraspola osvojio Moldavski kup. S njim smo razgovarali o novom klubu, moldavskoj ligi, novom uspjehu i naravno FK o Sarajevo.

Dupovac je napustio zimske pripreme FK Sarajevo nakon što je dogovoren njegov transfer u Sheriff.

"Mogu biti zadovoljan nakon četiri mjeseca provedena u Moldaviji. Liga je slična našoj, četiri ili pet ekipa se bori za prvo mjesto. Uslovi u klubu su odlični, Sheriff ima jedan od najboljih kampova i igračima zaista ništa ne nedostaje. U odnosu na našu ligu, u Moldaviji neki stadioni imaju umjetnu travu. Sve u svemu, mogu biti zadovoljan. Trebalo mi je malo vremena da se naviknem, odigrao sam većinu utakmica, a postigao sam i jedan gol", izjavio je Dupovac za portal Klix.ba.

Sheriff je sezonu završio na trećem mjestu iza Dacije Chisinau i Milsamija. Sva tri kluba su imala isti broj bodova po 55.

"Tri ekipe u vrhu su na kraju sezone imale jednak broj bodova, ali je presudio međusobni duel. Jedna ekipa je zbog finansijskih problema odustala od takmičenja, pa je to dosta poremetilo poredak. S tim bodovima bismo mi bili prvaci. No, idemo dalje, važno je da se spremimo za Evropu koju smo izborili", rekao je bh. nogometaš.

Njegov klub će sljedeće sezone igrati u Evropskoj ligi.

"Idemo u prvo pretkolo jer je izmijenjen način igranja u Evropskoj ligi. Cilj kluba je da uđe u grupnu fazu, a taj cilj je ostvaren četiri puta dosad", kazao je Dupovac.

Iako je Sheriff izgubio titulu u prvenstvu, sezonu je ipak završio sa trofejem.

"Osvojili smo Moldavski kup koji nam mnogo znači, posebno meni, jer sam tek došao. Igrala se jedna utakmica, a nakon produžetaka smo podigli pehar", riječi su bivšeg kapitena FK Sarajevo.

Amerov novi klub, za razliku od bivšeg, nema puno navijača.

"Sheriff nema veliki broj navijača, tako da ih ne mogu porediti sa navijačima Sarajeva. Ovdje su svi gledali derbi i imaju samo riječi hvale za Horde zla", izjavio je dvadesettrogodišnji defanzivac.

Najviše vremena u novoj sredini provodi sa Mostarcem Mateom Sušićem.

"Družim se sa Sušićem, često smo zajedno. Znamo se još iz mlade reprezentacije i lakše nam je zajedno. U ekipi imamo dosta stranaca, među kojima šest Brazilaca i golmana Argentinca. Priča se na mnogim jezicima", otkrio je Dupovac.

Njegov bivši klub FK Sarajevo ove subote ima priliku osvojiti titulu prvaka BiH, prvi put nakon 2007. godine.

"Kao bivšem igraču i kapitenu, mnogo mi znači ova titula. Dugo smo je čekali i ona je zaslužena, doći ću da proslavim titulu sa bivšim saigračima. Povratkom trenera Uščuplića dosta se toga popravilo. Ljudi u klubu su dosta uložili u proteklom periodu i mislim da se već primijeti razlika u odnosu na ostale ekipe. Nadam se da će i ove godine nastup u Evropi biti uspješan", završio je Dupovac.