Nogomet
112

Amar Osim: Navikli smo da Sarajevo i Željo igraju za trofeje, ali utakmica neće biti manje zanimljiva

Piše: D. B.
Amar Osim (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Amar Osim (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bh. nogometni stručnjak i aktuelni trener katarskog Al Kharaitiyata, Amar Osim, u razgovoru za portal Klix.ba je govorio o izuzetno zanimljivoj ovosezonskoj Premijer ligi BiH, igrama njegovog Željezničara, akciji "Stolica za evropsku Grbavicu", nedjeljnom derbiju sa Sarajevom i njegovim planovima za nastavak trenerske karijere.

Premijer liga BiH je ove sezone zanimljivija nego ikada ranije, što je iznenadilo i Osima.

"Dosta je ekipa ove sezone koje su se ravnopravno borile za vrh, a dvije su se izdvojile kao kandidati za titulu. Tu su dvije ili tri u konkurenciji za mjesta koja vode u Evropu. Prethodnih sezona se malo ranije sve znalo, borba se vodila između tri do četiri ekipe, a sada je tu već pet ili šest ekipa", izjavio je Osim.

Zrinjski favorit za titulu, Sloboda prijatno iznenađenje, Željom zadovoljan

Iako je veoma daleko, Osim prati dešavanja u Premijer ligi BiH. Kao favorita za osvajanje šampionske titule vidi mostarski Zrinjski, ali Plemiće još uvijek može ugroziti Sloboda.

"Zrinjski ima bolje izglede od Slobode, iako Tuzlaci dobro igraju. Teško da će se uključiti neko treći. Sloboda je izgubila od Širokog kući, što ju je udaljilo od pozicije koju je imala. Imala je i teži raspored, tako da je prednost na strani Zrinjskog. Međutim, Slobodu ne bih lako otpisao. Ta ekipa me je prijatno iznenadila", iskren je bio Osim.

Poznati nogometni stručnjak je izdvojio Slobodu kao najprijatnije iznenađenje.

"Sloboda je bila iznenađenje za mene sve dok nisam pogledao nekoliko utakmica i vidio kako igraju. Nakon toga mi njihovi rezultati nisu bili iznenađenje, jer djeluju veoma ozbiljno", rekao je trener katarskog Al Kharaitiyata.

Najtrofejniji nogometni stručnjak u historiji Premijer lige BiH je zadovoljan igrama i rezultatoma Plavih u ovoj sezoni i čvrsto vjeruje da će njegov Željo osigurati plasman u Evropu, bez obzira na ispadanje iz Kupa BiH.

"U prvenstvu ide odličnom Željo je napravio niz pobjeda i primakao se vodećim ekipama na tabeli, odnosno mjestima koja vode u Evropu kroz prvenstvo, što se baš i nije moglo očekivati. Kup BiH je nas je sve razočarao jer smo očekivali više, no, nema se tu šta puno reći. Sloboda je bila u dvije utakmice superiorna i to je to. Bili su bolji, a Željo se sada treba okrenuti prvenstvu. Ako bude igrao na nivou, ima se čemu nadati, ostvariti cilj, a to je plasman u Evropu", kazao je Osim.

Očekuje kvalitetan derbi, simpatije uvijek na strani Željezničara

U nedjelju će u okviru 26. kola Premijer lige BiH na stadionu Asim Ferhatović Hase biti odigran 107. gradski derbi između Sarajeva i Željezničara.

"Derbi je uvijek neizvjesna utakmica. Malo je čudno ove godine, jer se rivali umjesto za titulu bore za Evropu. Navikli smo da Sarajevo i Željezničar međusobno igraju za pehare, bilo da se radi o prvenstvu ili Kupu BiH. Situacija je neobična, ali ne vjerujem da će zbog toga utakmica biti manje uzbudljiva i kvalitetna. Nadam se da će sve proći u najboljem redu, kao što je bio slučaj i u nekoliko ranije odigranih derbija. Moje simpatije su naravno na strani Želje, ali je derbi teško prognozirati. Nadam se da su se Plavi oporavili od poraza od Slobode i da će odigrati protiv Sarajeva ne razmišljajući eliminaciji iz Kupa BiH", riječi su našeg sagovornika.

Velik značaj igranja utakmica na "evropskoj Grbavici"

Govorio je i o veoma popularnoj i uspješnoj akciji FK Željezničar pod nazivom "Stolica za evropsku Grbavicu", čiji je cilj doniranje novca za kupovinu stolica za tribine. Klub s Grbavice užurbano radi na adaptaciji stadiona i njegove okoline, kako bi sljedeće sezone evropske utakmice mogao igrati na domaćem terenu. Osim je impresioniran odzivom te se nada daljnjem napretku.

"Nisam baš siguran da sve ekipe u BiH imaju potencijal kao Željezničar, a to je između ostalog veliki broj navijača, duga tradicija, dobra igra i slično. Da je neki drugi klub u pitanju, mislim da bi to teže išlo. Ipak, lijepo je to što su ljudi prepoznali namjere na Grbavici i što su dali svoj doprinos, pogotovo u ovo vrijeme kad je teško očekivati nešto od ostalih struktura koje imaju svoje probleme. Međutim, Željo je probao sam i to sve ide iznenađujuće dobro. Nadam se da će se tako i nastaviti", istakao je Osim.

Značaj igranja utakmica na Grbavici bit će ogroman, kako za klub i ekipu, tako i za navijače.

"Znači to puno. Nije isto igrati na tuđem stadionu, što je Koševo za nas, kao i igrati kući. Psihološki je bitno pokazati da si sposoban napraviti određene stvari", smatra trener koji je sa Željom osvojio deset trofeja.

U maju dolazi na odmor u Sarajevo

On se trenutno još uvijek nalazi u Kataru, tokom ljeta će biti u BiH, a sve opcije za nastavak karijere su otvorene.

"Sezona je završena, čeka nas kup. U maju ću doći kući. Cilj mi je završiti sezonu što bolje mogu, a onda slijedi odmor. Da li ću ostati u Kataru ili ne, znat ću u narednom periodu. Sve opcije su otvorene", završio je Osim.