Miljenici sreće
10

Alžir na nevjerovatan način drugi put osvojio titulu prvaka Afrike

E. B.
(Foto: AFP)
Nogometaši Alžira savladali su Senegal u finalu Afričkog kupa Nacija rezultatom 1:0 i na taj način drugi put postali prvaci kontinenta.

Reprezentacija sa sjevera Afrike do titule je stigla uz mnogo sreće.

Izabranici Djamela Belmadija imali su samo jedan udarac u okvir gola Alfreda Gomisa, no i on je bio dovoljan da se Alžir okiti titulom nakon 1990. godine.

Da stvar bude gora po Senegalce, pogodak je postignut na nevjerovatan način. Napadač Baghdad Bounedjah našao se u drugoj minuti susreta sam na polovici Senegala zajedno sa šestoricom protivničkih igrača.

Odlučio se na solo prodor i šutirao sa dvadesetak metara, štoper Senegala Salif Sane je uklizao kako bi izblokirao šut, ali se lopta odbila od njega i preletjela Gomisa koji se nalazio na ivici peterca i završila u mreži nakon samo 79 sekundi igre.

[TWITTER]1152293905183981568[/TWITTER]

Taj pogodak nije obeshrabrio Senegalce koji su pokušavali stići barem do izjednačenja. Uputili su čak 11 šuteva, ka golu Raisa M'Bolhija, ali bezuspješno. Odbrana Alžira na čelu sa iskusnim golmanom je uspješno otklanjala sve opasnosti pred svojim golom.

Najveće uzbuđenje poslije pogotka vidjeli smo nakon sat vremena igre kada je arbitar Neant Alioum dosudio penal za Senegal nakon što je lopta pogodila Adlenea Guediouru u ruku. Ipak, nakon što je pogledao usporenu snimku kamerunski arbitar je poništio svoju odluku na radost Alžiraca koji su uspjeli sačuvati prednost do kraja i osvojiti titulu.