Nogomet
31

Almir Memić: Želim afirmisati mlade igrače i osigurati plasman u Evropu

Piše: D. B.
Almir Memić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Almir Memić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što je smijenjen Admir Adžem, za šefa stručnog štaba FK Željezničar izabran je Almir Memić. S njim smo razgovarali o njegovim očekivanjima i planovima za naredni period.

Memić nije krio zadovoljstvo što će po drugi put voditi tim sa Grbavice.

"Zadovoljan sam i drago mi je što sam dobio novu šansu. Dat ću sve od sebe da je maksimalno iskoristim. Zahvalan sam čelnicima kluba koji su mi ukazali povjerenje. Sada imam više obaveza, ali je uz mene i sportski direktor Amar Osim, koji će mi sigurno mnogo pomoći na putu ostvarivanja vizije i ciljeva našeg kluba", izjavio je Memić za portal Klix.ba.

Prvo što će novi trener uraditi je analiza igračkog kadra i plan priprema.

"Moram održati sastanak sa sportskim direktorom i analizirati postojeći igrački kadar te se dogovoriti za broj prijateljskih utakmica koje ćemo odigrati tokom priprema, rekao je Memić.

Za novog trenera je izabran na jučerašnjem sastanku čelnika FK Željezničar, a pred njega su postavljeni određeni ciljevi.

"Klub već ima jasne ciljeve na kojima ja moram nastaviti raditi. Želimo jednu od četiri pozicije u vrhu i plasman u Evropu, a također je važno da afirmišemo mlade nogometaše. Od mene je zatraženo i da podignem nivo igre ekipe na viši nivo", otkrio je šef stručnog štaba tima iz Doline ćupova.

Još uvijek nije poznato da li će ekipa ostati na okupu ili će ponovo ostati bez nekoliko igrača. Osim toga, teško je vjerovati u dolazak zvučnih pojačanja.

"Imamo ponude za nekoliko naših igrača, pa još uvijek ne znam da li će biti odlazaka. Što se tiče pojačanja, svima je poznato da u ovom trenutku klub nema novca za zvučna imena. Ipak, ne isključujem dolazak nekog manje poznatog igrača koji zadovolji naše kriterije", kazao je Memić.

On je pohvalio ekipu Željezničara koja je nastupala u jesenjem dijelu prvenstva.

"Postojeći kadar ima veliki potencijal. Radi se o mladoj ekipi koja još može napredovati i koja može puno napraviti".

U Željezničaru namjeravaju dati priliku još nekim mladim igračima.

"Već na pripremama će nam se priključiti igrači iz omladinskog pogona za koje zaključimo da to zaslužuju svojim kvalitetom. O tome ću razgovarati sa svojim saradnicima, ali je sigurno da ćemo priliku dati dvojici ili trojici mladih igrača", izjavio je Memić.

Na suđenje u protekloj sezoni se nije žalio.

"Zadovoljan sam suđenjem, činjenica je da je sve bolje iz sezone u sezonu. Nemam nijednu zamjerku".

Prema njegovom mišljenju, postoje tri najozbiljnija kandidata za titulu.

"Široki Brijeg, Sarajevo i Zrinjski su kandidati za titulu, a tu smo i mi, iako oni imaju bolje šanse. Što se tiče ispadanja iz lige, izdvojili su se Mladost Velika Obarska i Radnik Bijeljina", rekao je Memić.

Ponovo je aktuelna ideja o smanjenju broja klubova u Premijer ligi BiH, a novi trener Plavih ju je podržao.

"To bi bio pravi potez, jer bi koncentracija kvalitetnih igrača bila u tih 10 ili 12 klubova. Kvalitet bh. nogometa bi se poboljšao, bilo bi više publike, više interesantnih utakmica i derbija", završio je Memić.