Španija
0

Alex Sanchez, nogometaš kojeg hendikep ne ometa u igri

Totalsport
Razgovor s Alexom Sanchezom, hendikepiranim napadačem španskog nogometnog prvoligaša Zaragoze, napravio je nogometni magazin Four Four Two.

Iako mu od rođenja nedostaje dio desne ruke, to nije omelo 20-godišnjeg Sancheza da postane prvi, na takav način, hendikepirani nogometaš s minutažom u Primeri. Prve profesionalne minute sakupio je u susretu 10. prvenstvenog kola u kojem je njegova ekipa poražena kod Valencije 3-1. Bilo je to 8. novembra, a Sanchez je odigrao posljednjih petnaestak minuta susreta zamijenivši na terenu Angela Lafitu.

Debitovali ste za prvu Zaragozin tim protiv Valencije. Jeste li iznenađeni brzinom kojom se sve oko vas odvija?

Ne, za to sam radio. Nekolicina igrača iz prve postave je povrijeđeno, pa je sasvim normalno da se trener okrenuo igračima s klupe, a ja sam jedan od njih.

Rođeni ste bez dijela jedne ruke (desne). Je li to usporavalo u igračkom razvoju?

Baš naprotiv. Počeo sam igrati nogomet kao petogodišnjak, a potom se iz lokalne ekipe preselio u Zaragozinu. To je nešto čemu sam oduvijek težio i u čemu me ništa nije ograničavalo. Ne postoje granice osim onih koje si sami želite nametnuti.

Jeste li zbog toga bili još odlučniji u namjeri da uspijete?

  • Ne. Uvijek sam želio napraviti karijeru u nogometu i to je ono što me je guralo prema naprijed.

*Kako ste dočekani od strane saigrača?

Svi su bili sjajni. Prvotimci su me odmah učinili članom momčadi. Lako sam se uklopio, zbog čega sam zahvalan svim saigračima.

Utječe li Vaš hendikep na samu igru?

Ne. Ja sam centralni napadač i nikad nisam imao problema. Čak i branim kada se zabavljamo na treningu.

Komentarišu li suparnički igrači Vaš hendikep?

Da, ali ne smeta me to. Istovremeno, svi su svjesni da je to nešto s čime se ne treba šaliti, a kako bivam stariji tako imam i manje problema s time.

Osjećate li se kao uzor hendikepiranim osobama?

To svakako nije nešto čemu sam težio ali, ukoliko moj primjer može poslužiti drugima ili djeci da ostvare nešto što žele, tim bolje. Igrali smo nedavno protiv Malage u Kupu kralja (1-1, 0-0, op.a.) i hendikepirano dijete mi je prišlo, pa smo razgovarali. Bio je to divan trenutak. Mislim da sam ja bio više uzbuđen od njega.