Zanimljiva ekipa
20

Alan Shearer odabrao najbolji tim decenije u Premiershipu bez igrača Liverpoola

K. H.
Alan Shearer (Foto: EPA-EFE)
Alan Shearer (Foto: EPA-EFE)
Proslavljeni engleski nogometaš, Alan Shearer, sastavio je najbolji tim Premiershipa protekle decenije i među 11 najboljih igrača stavio čak pet prvotimaca Manchester Cityja.

Shearer je za najboljeg golmana Premiershipa u proteklih deset godina izabrao bivšeg golmana Chelseaja i Arsenala - Petra Cecha, a trojac u odbrani mu čine Branislav Ivanović, Vincent Kompany i John Terry.

U veznoj liniji Shearer je odabrao četiri igrača, a mađu njima su Kevin De Bruyne, N'golo Kane, Yaya Toure i David Silva, dok su trojica u napadu Wayne Rooney, Kun Aguero i Eden Hazard. Za najboljeg trenera, Shearer je odabrao Pepa Guardiolu.

Zanimljivo, među najboljim igračima proteklih deset godina Shearer nije uvrstio nijednog igrača Liverpoola i Arsenala, a najviše dominiraju igrači iz Manchester Cityja i Chelseaja. Također, u njegovom timu nema ni igrača Tottenhama.

Shearer je tokom svoje karijere igrao za Southampton, Blackburn i Newcastle, a najveći trag svakako je ostavio igrajući za Svrake za koje je u 303 utakmice postigao čak 148 pogodaka.

Za reprezentaciju Engleske odigrao je 63 meča, a postigao je 30 pogodaka.