Pun pogodak
26

Alaba se višestruko isplatio Realu: Stigao besplatno pa izodminirao u El Clasicu

N. K.
Alaba najbolji igrač El Clasica (Foto: EPA-EFE)
Alaba najbolji igrač El Clasica (Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Real Madrida pobijedili su na Camp Nou u El Clasicu ekipu Barcelone rezultatom 2:1, a igrač utakmice bio je strijelac prvog gola David Alaba kojem je ovo bio prvijenac u bijelom dresu u svom prvom velikom derbiju Španije.
Osim sjajnog pogotka, 29-godišnji austrijski štoper se istakao i u brojnim drugim segmentima pa je tako, između ostalog, dva puta otklonio opasnost pred svojim golom, a imao je 47 tačnih dodavanja od 51 napravljenog, odnosno 92 posto.

Alaba se današnjom partijom, ali i dosadašnjim nastupima ove sezone, višestruko isplatio Realu budući da je ljetos u klub stigao kao slobodan igrač.

Podsjetimo, Austrijanac je prošlog januara odlučio odbiti završni prijedlog Bayerna za produženje ugovora te napustiti njemački klub kao slobodan igrač.

Obratilo mu se pet klubova iz dvije države u cilju da ga angažuju. Liverpool ga je ubjeđivao da dođe, dok su Chelsea i Barcelona pristupili i njegovom menadžeru.

Ponude Chelseaja i Liverpoola su opisane kao ogromne s finansijske strane, ali kada se Real pridružio utrci, konkurencije nije bilo.

Alaba je samo želio doći u Real budući da mu je to bio san iz djetinjstva pa je još u januaru prihvatio prijedlog madridskog kluba da potpiše zvaničan ugovor u maju.

Ugovor je potpisan do juna 2026. godine, a plata mu je 12 miliona eura po sezoni. Alaba je rekao "da" Realu i nikada nije planirao da se predomisli i da se pridruži nekom drugom klubu.

Ove sezone je upisao 10 nastupa u dresu Reala u svim takmičenjima, a nakon dvije asistencije stigao je i pogodak u jednoj od najvažnijih utakmica u sezoni.

Real je očito napravio pravi posao, Alabi se isplatila vjernost Kraljevskom klubu, a nastavak sezone i godine koje dolaze pokazat će nam da li je ovo jedan od najboljih besplatnih transfera ikada.