Sramotno ponašanje
10

Alaba doživio užasno zlostavljanje nakon glasanja za najboljeg igrača svijeta

N. K.
David Alaba (Foto: EPA-EFE)
David Alaba (Foto: EPA-EFE)
Austrijski nogometaš David Alaba (30) doživio je užasno rasističko zlostavljanje na društvenim mrežama nakon što je odlučio glasati za Lionela Messija ispred saigrača iz Real Madrida Karima Benzeme na sinoćnjoj dodjeli FIFA Best nagrada za 2022. godinu.

Messi je sinoć proglašen najboljim igračem svijeta za 2022. godinu, a u međuvremenu su se pojavili podaci o glasanju svih kapitena i selektora reprezentacija.

Najviše reakcija izazvalo je Alabino glasanje jer se kapiten Austrije odlučio za Messije ispred klupskog kolege Benzeme.

Naime, Alaba je dao svojih maksimalnih pet bodova Messiju, tri je dodijelio Benzemi i jedan Kylianu Mbappeu.

Zbog ovakve odluke na društvenim mrežama je postao popularan i hashtag #AlabaOut, koji plasiraju nezadovoljni navijači Reala.

Defanzivac je doživio i odvratna zlostavljanja na svojim Twitter i Instagram profilima, a dosta njih je imalo i primjesu rasizma.

Jutros se i sam Alaba oglasio povodom glasanja.

"Što se tiče nagrade FIFA The Best: Austrijska reprezentacija glasa za ovu nagradu kao ekipa, ne ja sam. Svako u vijeću ekipe može glasati i tako je odlučeno. Svi znaju, posebno Karim, koliko se divim njemu i njegovim igrama te sam često govorio da je za mene najbolji napadač na svijetu, i to je još uvijek slučaj. Bez sumnje", napisao je.

Inače, Alabin glas svakako ne bi promijenio konačnog pobjednika jer je Messi bio ubjedljiv pobjednik s 52 boda.