Emir Obuća
0

INTERVJU / "Ako za Čelik budem igrao kao za Sarajevo, biću sretan"

Razgovarao: Edin Isanović
Emir Obuća (Foto: FKSinfo)
Emir Obuća (Foto: FKSinfo)
Iako je Emir Obuća prve nogometne korake napravio na Grbavici, šire mase bolje su ga upoznale u bordo dresu. Vremenom je postao golgeter tima sa Koševa. Mnoge je zadivila njegova lakoća postizanja golova. Nogometaš je posebnog instinkta. Jednu sezonu završio je kao prvi topnik bh. prvenstva. Autor je nekoliko ključnih pogodaka za Sarajevo. U prelaznom roku stisnuo je ruku sa čelnim ljudima Čelika i dogovorio saradnju.

Vjernost timu sa Bilinog polja potpisao je na godinu dana. Stigao je kao veliko pojačanje koje bi trebalo pomoći klubu u samo jednom cilju - opstanku.

"Već nekoliko dana stanujem u jednom zeničkom hotelu. Pregovori su tekli brzo. Prvo smo imali sastanak u Sarajevu, a potom u Zenici. Na finalnim razgovorima dogovorili smo se na obostrano zadovoljstvo. Pripreme kluba počele su prije mog dolaska", kaže za Sarajevo-x.com Obuća.

Kakvi su prvi dojmovi?

Sjajni. Izuzetno mi je drago što se to riješilo. Ugovor sam potpisao na godinu dana i vrlo sam zadovoljan. Sve je bilo olakšano činjenicom da sam imao čiste papire.

Kako sada stvari stoje Čelik će se boriti za opstanak. Šta Vi očekujete?

Nisam od velikih najava ali sam optimista. Čelik ima dobar tim i smatram da će ostati u elitnom razredu. Mislim da ću biti od koristi i da ću svojim golovima pomoći klubu. Kada bih igrao približno kao u Sarajevu bio bih sretan.

Spomenuli ste svoj bivši klub. Kako će Vam biti u dvoboju sa bordo timom?

Proveo sam sedam godina na najvećem bh. stadionu i nosim lijepe uspomene. No, ja sam profesionalac. Sada sam u Čeliku i daću sve od sebe za taj klub. Izuzetak sigurno neće biti niti okršaj sa Sarajevom. Vjerujem da ću se brzo adaptirati na novu sredinu, mada to ponekad zna biti i kompliciran proces.

To znate iz ličnog iskustva?

Tako je. To se posebno odnosi na Iran. Iako sam se družio sa Avdićem i Toljom, bilo je teško. Daleko od svoje kuće i potpuno drugačiji mentalitet.

Da li ste se zbog toga vratili u BiH?

Nisam uspio naći zajednički jezik sa klupskim predstavnicima. To je osnovni razlog. U to vrijeme bili su i izbori. I to je donekle utjecalo na moju konačnu odluku da se vratim. Potom i odsutnost iz porodice. Sve pomalo.

Nakon dolaska u glavni grad BiH potpisali ste za SAŠK Napredak?

To se desilo u maju prošle godine. Bilo mi je izuzetno lijepo. I ovim putem bi se zahvalio na koreknosti ljudima koji vode ovaj klub.