Hrabri i odlučni
156

Ajaxova igra po Cruyffovoj filozofiji: Nogomet se mora igrati bez straha

Piše: K. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Ekipa Ajaxa remizirala je protiv Juventusa u prvom meču četvrtfinala Lige prvaka rezultatom 1:1, ali igrači holandskog kluba još jednom su oduševili evropsku nogometnu javnost s obzirom na to kako su hrabro odigrali meč protiv Stare dame.

Ajax je još jednom pokazao da u osmini finala nisu slučajno izbacili trostrukog uzastopnog evropskog prvaka, ekipu Real Madrida, koji su naprosto demolirali na Santiago Bernabeu, nadoknadivši zaostatak od 2:1 iz prvog meča.

U četvrtfinalu je Ajax za protivnika dobio prema mišljenju mnogih najvećeg favorita za osvajanje ovogodišnje Lige prvaka, ali bez obzira na to tim iz Amsterdama još jednom je pokazao raskošni talent koji posjeduje u ekipi, odigrali su izuzetno hrabar i vrlo dobar meč protiv Juventusa što im daje veliku nadu pred uzvrat u Torinu.

Iako su pred sam kraj prvog poluvremena i u najgorem mogućem trenutku primili pogodak tako što je Ronaldo iskoristio asistenciju Cancela i doveo Staru damu u vodstvo, igrači Ajaxa u drugom poluvremenu bili su znatno bolji protivnik od gostiju iz Italije i na kraju imaju prostora da žale zbog ispuštene pobjede.

Neres je u prvom napadu drugog poluvremena odmah postigao pogodak za poravnanje na 1:1, a nakon toga na terenu kao da je bila samo jedna ekipa i stiče se utisak da je samo Ajax bio taj koji je želio postići pogodak. Tako su domaći igrači u drugih 45 minuta imali 12 pokušaja prema golu Juventusa, naspram jednog Stare dame, a u okvir gola imali su četiri pokušaja. Prvak Italije nije imao nijedan.

Ukupno je Ajax za 90 minuta imao 18 šuteva prema golu Juventusa, dok su gostujući igrači imali sedam pokušaja. Šest udaraca domaćih igrača išlo je u okvir gola, a jedini put kada je Juventus šutirao prema golu Onane postigli su pogodak.

Ajax je tokom svih 90 minuta napadao i pokušavao doći do pobjede, vođen filozofijom jednog od najvećih nogometnih znalaca Johana Crujffa, čovjeka po čijem imenu se i zove arena u Amsterdamu.

Crujff je jedne prilike rekao da se nogomet mora igrati bez straha, a igrači Ajaxa objeručke su prihvatili taj savjet. Zato se nemaju čega plašiti, ni ustručavati u Torinu. Tamo će biti odlučeno o putniku u polufinale.