Priznali grešku
10

Ajax pokazao veličinu kluba i odbio tužiti UEFA-u zbog ispadanja iz Lige prvaka

K. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Direktor Ajaxa Edwin Van der Sar otkrio je da ovaj klub neće tužiti UEFA-u i sudiju Gianlucu Rochija zbog greške koja je napravljena u meču protiv Chelseaja, a koja je ovaj klub možda i direktno koštala prolaska u narednu fazu ovog takmičenja.

UEFA je prije sedam dana priznala grešku na utakmici između Chelseaja i Ajaxa koja se igrala na Stamford Bridgeu, a kada je sudija Gianluca Rochi dosudio penal za domaći tim te pokazao direktan crveni karton Veltmanu, nakon čega je pokazao i drugi žuti karton Blindu te ga također isključio iz igre.

Ovim potezom italijanski sudija je prekršio nogometna pravila s obzirom na to da je trebao prekinuti napad odmah u trenutku kada je Blind zaslužio žuti karton, koji bi ga na kraju i isključio iz igre, a ne da to radi nakon što je isključio još jednog igrača te pokazao na bijelu tačku za domeći tim.

Ajax je tako samo u jednom napadu ostao bez dva igrača, a susret je na kraju završen rezultatom 4:4. Direktor Ajaxa Edwin Van der Sar rekao je da ovaj klub neće tužiti UEFA-u zbog ovog propusta.

"Pokrenuti pravni postupak protiv UEFE bi bilo beskorisno i bez nade", Van der Sar.

Ajax je na kraju ostao bez plasmana u osminu finala Lige prvaka, a ovaj klub ipak neće tužiti UEFA-u iako postoj mogućnost da bi inkasirali oko 12 miliona eura.