Nogomet
0

Aidin Mahmutović: Teško je pored Džeke i Ibiševića dobiti poziv

Piše: J. Hadžiahmetović
Aidin Mahmutović
Aidin Mahmutović
Aidin Mahmutović, bh. internacionalac koji nastupa u dresu Teplica u Češkoj, postao je najbolji strani strijelac u historiji tamošnjeg najelitnijeg klupskog takmičenja. Sa 52 gola, ovaj Dobojlija je iza sebe ostavio igrače poput Karola Kisela, Mareka Bakoša, Andreja Keriča...

Mahmutović je trenutno najpopularniji igrač u češkoj Gambirus ligi. Zahvaljujući njegovim odličnim igrama i deset golova u deset utakmica, Teplice gaje šampionske nade. Trenutno se nalaze na trećoj poziciji sa 23 boda, iza prvoplasirane Sparte (28) i drugoplasirane Viktorije iz Plzena (24).

Treba napomenuti da su Teplice najefikasnija ekipa kada su u pitanju golovi. U deset prvih kola postigli su 30 golova. Trećinu je postigao nekada mladi reprezentativac BiH.

"I ja sam tek danas iz novina saznao da sam najbolji strani strijelac u historiji češke prve lige. Drago mi je zbog toga. Sezona je dobro krenula, dajem golove i cijela ekipa igra dobro. Dao sam dosta golova, mediji prognoziraju da ću biti prvi strijelac lige, ali ima još dosta do kraja, vidjet ćemo", kaže Mahmutović na početku razgovora za portal Klix.ba.

On vjeruje da, ukoliko nastave ovako igrati, do kraja prvenstva bi mogli jurišati na prvo mjesto. A koliko je ekipa spremna da bude šampion Češke najvjerovatnije će odlučiti predstojeće tri utakmice protiv Sparte, Viktorije i Libereca.

Safet Sušić, selektor nogometne reprezentacije BiH, u izjavi za naš portal nedavno je kazao da ima dovoljno napadača i da ne namjerava poslati poziv najboljem strijelcu češke lige. Kako je tada Pape kazao, pored Edina Džeke i Vedada Ibiševića, treći klasični napadač mu ne treba.

"Nisam se nadao pozivu i nije mi krivo što me selektor Sušić ne poziva. Tamo već igraju Džeko i Ibišević i teško bi mi bilo izboriti poziciju pored njih dvojice. Kad me nije cijele kvalifikacije zvao, ne vjerujem da će se to desiti sada", kaže Mahmutović.

Sa velikom željom dočekuje sutrašnju utakmicu Zmajeva protiv Lihtenštajna i u utorak protiv Litvanije.

"Ako ne pobijedimo ove dvije utakmice, ne trebamo ni ići na Svjetsko prvenstvo, ali će oni to dobiti sto posto", vjeruje naš sagovornik.

Uz njega, u Teplicama igraju još tri bh. internacionalca, Admir Ljevaković iz Tešnja, Aldin Čajić iz Konjica i Abid Mujagić iz Goražda, koji se nalazi na posudbi.

"Svaki dan smo zajedno na kafi i kad imamo slobodnog vremena često smo zajedno", kaže Mahmutović kroz smijeh.

Treba napomenuti da u Gambirus ligi odlične partije pruža i 23-godišnji Jablaničanin Jasmin Šćuk, koji nastupa za Mladu Boleslav. On se uz Mahmutovića našao u najboljoj postavi lige nakon 10. kola.