Nogomet
209

Ahmed Nefić je stigao u Švicarsku na četiri mjeseca, a ostao da živi i radi već 25 godina

Piše: Edin Isanović
Ahmed Nefić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ahmed Nefić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Život piše romane. Tako bi se ukratko mogla početi priča o Ahmedu Nefiću koji je davne 1991. godine otputovao u Švicarsku na privremeni rad. Ipak, u zemlji satova, čokolade i sira živi već 25 godina.

Početkom devedesetih otputovao je podno Alpa kao student druge godine Stomatološkog fakulteta u Sarajevu. Želio je iskoristiti pauzu da nešto zaradi. Ipak, sudbina je htjela da nastavi život u Bernu.

Vatreni navijač FK Sarajevo

Ekipa portala Klix.ba upoznala ga je poslije prijateljskog meča između Švicarske i BiH. Na početku je ispričao da je u "obećanu zemlju" stigao u oktobru 1991. godine.

"Došao sam tada s namjerom da ostanem četiri mjeseca i radim kao medicinski tehničar. Onda je došla '92., a svi znamo šta se dešavalo. Nisam se mogao vratiti u Sarajevo da nastavim studiranje zbog svih okolnosti. Ostao sam u firmi u kojoj sam tada došao. Zanimljivo, tu radim i danas. Stigao sam na samo četiri mjeseca, a evo ostao već 25 godina“, kazao je na početku Nefić.

Dodaje kako je od malih nogu zaljubljenik u nogomet, a vatreni je navijač FK Sarajevo. Čim je došao u zemlju podno Alpa počeo je pratiti najvažniju sporednu stvar na svijetu.

"Posmatrao sam sve lige kao gledatelj. Kasnije sam se aktivno uključio u rad sa mladim kategorije u klubovima nižih lige u i oko Berna. Upisao sam školu za educiranje Nogometnog saveza Švicarske i tako je sve krenulo. To traje 17 godina. Sada imam A diplomu i ne želim dalje ići. Poslije dolaze veće obaveze i veća odricanja", kazao je naš sagovornik.

Nefić je aktuelni je trener FC Wabern. Napominje kako ima tri treninga sedmično.

"Klub nosi ime dijela grada Berna, kao recimo Stari Grad ili Novi Grad u Sarajevu. Imam obaveza otprilike osam sati sedmično. Klub je amaterski i takmiči se u Drugoj regionalnoj ligi. Naravno, dobijam novac, ali je to nedovoljno za život. To je u principu da se utroši za vrijeme i trud oko kluba. Inače, posljednje tri godine vodim seniore. Radim iz hobija i moj trenerski posao je vezan za privatni život. Iskreno, nemam profesionalnih ambicija već radim na tome da smanjim obaveze. Od značajnijih rezultata istakao bih da sam sa B juniorima osvojio prvo mjesto. Dva puta za dvije godine. To je na nivou Švicarske u amaterskom takmičenju. Igrao sam i finale kupa, ali smo nažalost poraženi", kazao je Nefić.

Nakon pobjede Zmajeva u klubu ga dočekali u bh. opremi

Naglašava kako je pjesma Dine Merlina "Moj je život Švicarska..." upravo ono što pokazuje njegov život u ovoj zemlji.

"Težak je put jednog trenera. Uostalom, kao i u drugim sferama života. Najbolji primjer je Vladimir Petković, nekadašnji igrač Sarajeva i aktuelni selektor švicarske reprezentacije. Kakav je put prošao možemo porediti recimo kao da je uzeo Igman sa Ilidže i stigao iz pete lige do drugog ranga takmičenja. Nije to funkcionisalo na principu nečije pomoći. Sam je sve uradio. Kasnije je nastavio dobar rad i stigao do selektora. Ovdje se rad uvijek isplati i bude prepoznat kod ljudi", kazao je.

Naglašava kako je bio ponosan nakon pobjede BiH u Cirihu od 2:0 protiv Švicarske.

"To je u klubu koji vodim popraćeno ovacijama i oblačenjem bh. opreme na treningu pored oficijelne opreme kluba. Istakao bih kako su ljudski odnosi izuzetno važni i pozitivni", zaključio je Ahmed.