Nogomet
0

Afričke kvalifikacije za SP: Nigerija na milimetar od Brazila

Totalsport
Emenike
Emenike
Emmanuel Emenike doveo je nogometnu reprezentaciju Nigerije na maleni koračić od plasmana na Svjetsko prvenstvo kojem će narednog ljeta domaćin biti Brazil.

Nigerija je u prvoj utakmici posljednje faze afričkih kvalifikacija za SP slavila u gostima kod Etiopije, a oba su pogotka djelo napadača turskog Fenerbahçea.  No nije sve išlo tako glatko za najbolju reprezentaciju "crnog kontinenta".

Povela je Etiopija u 56. minuti susreta i to bizarnim pogotkom Behailu Assefa. Etiopljanin se nalazio na lijevoj strani napada svoje reprezentacije kada je lijevom nogom htio ubaciti loptu u kazneni prostor, međutim "pogrešno" je to uradio i lopta je krenula prema golu. Nigerijski golman Vincent Enyeama ostao je zatečen, te je loptu uhvatio tek iza svoje gol-linije, nakon čega je sudac pokazao na centar.  

No taj pogodak nije previše izbacio Nigeriju iz takta, a izjednačenje je uslijedilo 11 minuta kasnije. Emenike je vukao loptu s lijeve na desnu stranu travnjaka, na nekih 20-ak metara od gola, kada je pronašao prostor i šutirao u lijevu golmanovu stranu za 1-1.

Rezultat se nije mijenjao sve do 90. minute, kada je za goste sviran jedanaesterac. Siguran realizator istog bio je spomenuti Emenike.

Uzvratni susret u Nigeriji igra se 16. novembra.

Afričke kvalifikacije za SP, 1. utakmice:

Etiopija – Nigerija 1-2 (Assefa 56 / Emenike 67, 90-11m)

Vezani članci