Nogomet
0

Afričke kvalifikacije za SP: Egipat, Obala Slonovače i Etiopija korak od Mundijala

Totalsport
Nogometne reprezentacije Egipta, Obale Slonovače i Etiopije postale su prve učesnice trećeg, ujedno i završnog kruga afričkih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2014. godine.

Etiopija je u petom kolu grupe A sa 2-1 savladala Južnoafričku Republiku i kolo prije kraja osigurala prvo mjesto, jedino koje vodi u završni krug kvalifikacija. Južnoafrička Republika povela je kao gost u 34. minuti preko Parkera, no tri minute prije kraja prvog dijela utakmice Kebede je izjednačio na 1-1.

Čovjek koji je doveo goste u vodstvo ispao je na kraju tragičar susreta, jer je u 70. minuti dao autogol i direktno izbacio svoju reprezentacije iz igre za odlazak na Mundijal.

Obala Slonovače je u pravoj golijadi kod Tanzanije upisala tri boda pobjedom 4-2, čime je osigurala jedinicu u grupi C. Domaćin je bolje otvorio susret i poveo u prvoj minuti preko Kiembe, no u 23. minuti prvog dijela već su gosti preokrenuli pogocima Traorea i Yaye Tourea.

Ulimwengu u 34. ponovno vraća domaćina u igru pogotkom za 2-2, no Toure svojim drugim pogotkom u smiraju prvog dijela, s bijele tačke, ponovno dovodi goste u vodstvo. Nakon pet pogodaka u prvih 45 minuta, isti je vremenski period trebao proći da gledatelji vide novi. Bony u posljednjoj minuti susreta postiže za konačnih 4-2 i osvajanje prvog mjesta u grupi.

Egipat je u sklopu 5. kola u grupi G kao gost svladao Mozambik s minimalnih 1-0, čime je osigurao treći krug kvalifikacija. Mohamed Salah bio je jedini strijelac susreta u 40. minuti prvog poluvremena.

Recimo i da je Gana iskoristila kiks Zambije od subote (1-1), te pobjedom 2-0 kod Lesota preuzela vodeće mjesto u grupi D, te uoči posljednjeg kola ima bod prednosti ispred spomenute reprezentacije. Upravo će Zambija gostovati kod Gane u posljednjem kolu, koje je na rasproedu 6. septembra.

Afričke kvalifikacije za SP, 5. kolo:

Grupa A

Etiopija - Južnoafrička Republika 2-1 Redoslijed: 1. Etiopija 13, 2. Južnoafrička Republika 8, 3. Bocvana 4, 4. Srednjoafrička Republika 3

Grupa C

Tanzanija - Obala Slonovače 2-4 Redoslijed: 1. Obala Slonovače 13, 2. Maroko 8, 3. Tanzanija 6, 4. Gambija 1

Grupa D

Lesoto - Gana 0-2 Redoslijed: 1. Gana 12, 2. Zambija 11, 3. Sudan 2, 4. Lesoto

Grupa G

Mozambik - Egipat 0-1 Redoslijed: 1. Egipat 15, 2. Gvineja 7, 3. Mozambik 2, 4. Zimbabve 1