Nogomet
1

Afganistan u historijskoj utakmici protiv Pakistana slavio rezultatom 3:0

Anadolija
Fudbalska reprezentacija Afganistana na stadionu u Kabulu danas je u prvoj utakmici poslije deset godina na domaćem terenu uvjerljivo pobijedila reprezentaciju Pakistana, rezultatom 3:0.

Zbog političkih problema koje posljednjih godina imaju Afganistan i Pakistan među navijačima obje reprezentacije osjetio se poseban patriotski naboj tokom cijelog meča, emitiranog u direktnom prijenosu u obje zemlje. Na ulicama i restoranima diljem Afganistana okupio se veliki broj stanovnika te zemlje kako bi preko malih ekrana nakon 10 godina pauze gledali svoj nacionalni tim.

"Glavni cilj utakmice je izgraditi dobre odnose između Afganistana i Pakistana", kazao je trener reprezentacije Afganistana Yousuf Kargar.

Inače, za ovu utakmicu vladalo je veliko interesovanje domaće javnosti tako da su sve ulaznice odavno bile rasprodate. Shodno tome, stadion u Kabulu sa 6.000 mjesta danas je bio ispunjen do posljednjeg mjesta.

Posljednja nacionalna selekcija koja je igrala u Afganistanu bio je Turkmenistan 2003. godine, koji je tada pobijedio rezultatom 2:0. Afganistan osim što je danas bio domaćin prve međunarodne utakmice poslije deset godina, odigrao je prvi susret kod kuće sa Pakistanom nakon 1977. godine.

Na rang listi FIFA-e Afganistan je trenutno na 139. mjestu, što je najbolji plasman u historiji ove azijske zemlje.