Nogomet
1

Afganistan se nakon deset godina vraća na svjetsku fudbalsku scenu

Klix.ba
FIFA je saopćila da će fudbalska reprezentacija Afganistan naredne sedmice prvi put poslije pauze od deset godina biti domaćin jedne međunarodne utakmice.

Naime, nacionalna selekcija Afganistana u utorak će se sastati sa reprezentacijom Pakistana u prijateljskoj utakmici na stadionu Afganistanske fudbalske federacije u Kabulu.

“Činjenica da ćemo biti domaćini prvog međunarodnog meča nakon deset godina pauze i prve utakmice kod kuće sa Pakistanom od 1977. godine predstavlja veliki uspjeh za naš fudbal”, kazao je Sayyed Agazada, generalni sekretar AFF-a.

Istakao je da je posljednjih godina u toj zemlji fudbal dosta napredovao poručivši kako stanovnici Afganistana sa velikim nestrpljenjem očekuju utakmicu sa Pakistanom.

“Ovo najbolje pokazuje da smo napravili veliki korak i napredak ka normalizaciji života u zemlji, gdje fudbal igra vrlo značajnu ulogu. Naš narod voli fudbal i zato očekujemo pune tribine protiv Pakistana”, rekao je Agazada.

Posljednja selekcija koja je posjetila Afganistan bio je 2003. godine Turkmenistan, koji je tada slavio rezultatom 2:0. Također, reprezentacija Afganistana trenutno je na rang listi FIFA na 139. mjestu, što je njihov najbolji plasman u historiji.

Prema navodima FIFA-e, ulaganjima koja su iznosila oko 1,5 miliona dolara za osam godina u ovu zemlju, Afganistan je od 2006. godine do danas povećao broj aktivnih fudbalera sa 19.781 na preko 54.000.