Nogomet
1

Afera na Tušnju: Ko je namještao utakmice FK Sloboda?

Piše: D. Brkić
Izjava predsjednika Upravnog odbora FK Sloboda Azmira Husića da je fudbaler Mirza Čejvanović namještao utakmice ovog kluba izazvala je lavinu reakcija.
Azmir Husić (Foto: Klix.ba)
Azmir Husić (Foto: Klix.ba)

Podsjetimo, Husić je nakon prelaska fudbalera Mirze Čejvanovića iz Slobode u Radnički iz Lukavca izjavio:

"Saznao sam da se Čejvanović pred kraj prošle sezone bavio nečasnim i nesportskim mutnim radnjama, poslovima koji su u suprotnosti sa sportom, fudbalom i fair playom. Bilo je tu još nekoliko pojedinaca koji su se bavili nesportskim poslovima, ali su oni, na sreću, napustili Slobodu. Čim sam to saznao odmah smo Čejvanoviću saopštili da može napustiti klub”, izjavio je Husić.

Poslije izjave objavljene na oficijelnoj klupskoj stranici, a koja je pokrenula lavinu reakcija, Husić se više nije oglašavao. Ali zato jeste prozvani Mirza Čejvanović.

"Nije tačno da sam se bavio nesportskim poslovima i mutnim radnjama. Vjerovatno predsjednik Husić aludira na neke stvari koje je on zajedno s trenerom Smajilom Karićem obavljao u prošloj polusezoni. Ja sam posljednji uzeo ispisnicu iz Slobode, ali su oni odlučili krivicu svaliti na mene”, kaže Mirza Čejvanović.

Ekipa Slobode na utakmici s Budućnosti (Foto: Klix.ba)
Ekipa Slobode na utakmici s Budućnosti (Foto: Klix.ba)

Husić je, kako navodi Čajvanović, indirektno optužio za mutne radnje i sve one koji su prije njega napustili Slobodu, poput Gradimira Crnogorca, Šerifa Hasića, Tine Divkovića…

Predsjednik Skupštine Mirsad Muharemagić izjavio je kako je zatečen novonastalom situacijom, ali nije naveo hoće li i kada će sazvati sjednicu.

“Razgovarao sam sa članovima Upravnog odbora. Neki od njih su mi rekli kako u Slobodu nisu došli da bi završili u zatvoru. Ovakve se stvari moraju istjerati na čistac”, kaže Muharemagić.

Član Skupštine Ramiz Ramadanović traži da se hitno oformi skupštinska komisija koja bi ispitala sve navode, jer ovakve stvari štete ugledu kluba.

"Upozoravao sam mnogo puta, a upozoravam i sada. Ovo ne vodi ničemu dobrom. Mnogo stvari je nerazjašnjeno, a računi se moraju položiti. Neka izađu i javno kažu ko je kriv za trenutnu situaciju", kaže Ramadanović.

I drugi iskreni simpatizeri FK Sloboda traže da se stane ukraj daljem srozavanju ugleda kluba sa 95-godišnjom tradicijom. Pored višemilionskog duga, u Slobodi su očito i narušeni međuljudski odnosi.