Željin trener
140

Adžem: Bit ćemo aktivni u zimskom prijelaznom roku, Elsner je naš najčvršći igrač

Piše: N. Kustura
Adžem: Potrebno je otići u Banja Luku, pobijediti i ostati u vrhu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Adžem: Potrebno je otići u Banja Luku, pobijediti i ostati u vrhu (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nogometaši Željezničara vratili su se u Sarajevo nakon šestodnevnih mini priprema u Međugorju i nastavili su treninge pred naredni ciklus utakmica.

Današnji trening su odradili svi nogometaši u punom intenzitetu, a šef struke Plavih Admir Adžem nam je rekao da je u ovom trenutku najvažnija sljedeća utakmica protiv Borca.

"Potrebno je otići u Banju Luku, pobijediti i ostati u vrhu. Mini pripreme su nam odlično došle. Konačno smo se svi okupili, jer su se oporavili i Projić i Stevanović koji će konkurisati za Borac. Mali problem je što Osmanković i Šabanadžović imaju reprezentativne obaveze. U ovom trenutku ne razmišljamo o derbiju. Tri boda su tri boda, i protiv Borca i protiv Sarajeva. Borac nije protivnik protiv kojeg se ne mogu osvojiti bodovi i tako ćemo se postaviti", počinje razgovor Adžem za portal Klix.ba.

Loši tereni

Željin trener se pribojava loših terena u završnici jesenjeg dijela prvenstva.

"Malo je dobrih terena i jedino što me raduje je što će Široki Brijeg imati dobre uslove, a tamo nas očekuju dvije uzastopne utakmice. Znamo da i Grbavica ima problema pa će to biti smetnja za derbi sa Sarajevom. Međutim, derbiji su svakako mečevi koji se više dobijaju voljom i karakterom, a ne nekom ljepotom u igri. Tako je bilo i posljednjih derbija. Ekipa koja ima više želje i koja više pokaže na kraju stigne do pobjede. Nećemo u Banjoj Luci kalkulisati s igračima kojima prijeti suspenzija za vječiti derbi, već ćemo igrati punim gasom. Protiv Borca jedino neće konkurisati Stanić koji je suspendovan, ako tu ne računamo već duže vrijeme povrijeđene Crnova i Markovića", istakao ja trener Plavih.

Posljednji kiks protiv Viteza izazvao je bijes među Željinim navijačima koji su očekivali trijumf protiv posljednjeplasirane ekipe Premijer lige BiH.

Adžem: U Vitezu su najlošiji bili Blagojević i Zakarić, a prethodno su bili najbolji (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Adžem: U Vitezu su najlošiji bili Blagojević i Zakarić, a prethodno su bili najbolji (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)

"Nismo imali jedan kiks, već tri. Prvi je bio protiv Mladost kada smo nakon osam minuta imali 0:2. Drugi je kiks bio protiv Slobode, gdje nismo smjeli izgubiti, i treći sada u Vitezu kada smo se tek nakon 0:1 probudili i počeli igrati. Smeta mi što ne možemo uvezati tri-četiri uzastopne pobjede. Razloga ima mnogo. Jedan od njih su povrede i to u odbrani, gdje smo i najtanji. Recimo, nismo dvije utakmice odigrali s istim stoperskim parom. I sada kada smo ostali bez dva beka, to nam je bio novi problem. Također, imamo problema i u organizaciji napada, jer ako hoćeš da igraš lijepo mora napad početi iz zadnje linije. A ako hoćeš da igraš iz zadnje linije moraš je imati uigranu", objašnjava Adžem.

Osim problema s povredama, Adžem smatra da je i neuigranost razlog loše igre i prosutih bodova.

"Imamo Ubiparipa koji je došao prije četiri kola. On je igrač koji traži prostor i za naše uslove se dobro kreće. Donio nam je ono što nam je trebalo u igri prema naprijed. Evo sada je u Međugorju odlično radio u paru s Ramovićem. S druge strane, Kajkut ima konstantan problem, jer nikako ne može sastaviti deset dana bez povrede. Imao je i bronhitis, poslije Sarajeva je završio u hitnoj... Čekamo njega da bude u potpunosti spreman", rekao je Adžem.

Zebina kriza

Najveće kritike nakon kiksa u Vitezu dobio je novopridošli veznjak Rok Elsner za kojeg mnogi smatraju da je zalutao u Željezničar.

"Sve to zavisi kako se gleda na utakmicu. Kada se analizira možemo vidjeti da je on najbolje odigrao u defanzivi. Trebao nam je takav igrač jer smo na poziciji zadnjeg veznog u deficitu. To je igrač koji će nam sigurno biti od koristi. Pogledajte samo njegove duele u koje ulazi i kako oni završavaju. Elsner je naš najčvršći igrač i to se može vidjeti u analizi. Pogotovo kada ga uporedite s Blagojevićem na meču s Vitezom koji je odigrao očajno. Slične priče bile bi i za Ubiparipa da nije postigao gol", ističe Adžem.

Trener Plavih smatra da za sve treba vrijeme, a dodao je da će biti promjena tokom zimske pauze.

"Igrači treba da se naviknu na promjenu rada koja se desila. U načinu treniranja, razmišljanju... Treba to sve da se uveže da bi igrači razmišljali kako ti želiš. Kroz prvenstvo ne smiješ mijenjati, a opet moraš izvršiti neke promjene. Zbog toga smo pomalo mijenjali i nije se toliko osjetilo na rezultatima. Bit će promjena na zimu. Napravit ćemo analizu. Ne treba biti puno pametan da nam trebaju dva beka. Premalo defanzivaca generalno imamo", rekao je Adžem i potom se dotakao Zebine forme.

Adžem: Nismo dvije utakmice odigrali s istim stoperskim parom (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Adžem: Nismo dvije utakmice odigrali s istim stoperskim parom (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

"Upao je u krizu nakon povrede u Zenici i ona ga je dosta poremetila. Do tada je igrao dosta dobro. Bio je jedan od nositelja, postigao nekoliko važnih golova. Međutim, ovih nekoliko utakmica nisam zadovoljan njegovom igrom. Nadam se da će se vratiti, jer nam je on izuzetno potreban. On nije krilni igrač i na meču protiv Viteza imao je ulogu da donese mirnoću u sredini. Međutim, bio je van igre. Igrali smo duge lopte, gdje on nema šta tražiti. U Vitezu su recimo najlošiji bili Blagojević i Zakarić koji su prethodnih pet-šest utakmica bili najbolji", analizira Adžem.

Do kraja jesenje polusezone Željezničar će igrati protiv Borca i Širokog Brijega u gostima, dok će na Grbavici dočekati Sarajevo i Radnik. U međuvremenu, igrat će i dvomeč četvrtfinala Kupa BiH protiv Širokog.

"Bio bih najzadovoljniji s 12 bodova, ali ne bih bježao ni od deset. Moja logika je da u derbijima ne gubiš. To znači da bih bio zadovoljan i s osam bodova, odnosno pobjedama protiv Borca i Radnika te da ostanemo neporaženi protiv Širokog i Sarajeva. Sa Širokim igramo i Kup te će i njima biti nezgodno kao i nama. Nemaju ni oni neki širok igrački kadar da mogu nešto puno mijenjati. Uprava nam je ispunila sve što smo tražili. Bilo je priča o novčanim kaznama za igrače i Moram istaći da je postojao dogovor koliko bodova moramo osvojiti za premije i za kazne. Osvojili smo koliko smo osvojili za pomenuti ciklus i uslijedila je kazna prema dogovoru", pojasnio je Adžem za kraj te dodao da će razgovarati sa Stanićem, Bogićevićem i Stevanovićem o produženju ugovora koji im ubrzo ističu.