Još uvijek u pritvoru
0

Advokat: Breno je bolestan i treba pomoć

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Breno, igrač Bayerna iz Minchena, osumnjičen da je prošle sedmice zapalio svoju vilu u predgrađu najvećeg bavarskog grada, još uvijek boravi u istražnom zatvoru Stadelheim.

Njegov advokat Werner Leitner kod medija je apelirao za pomoć svom klijentu:

"Brenu nije dobro. Intenzivno je rastužen. Prema mom viđenju, čovjek je bolestan i treba mu stručna medicinska pomoć. Uložio sam zahtjev da ga se pusti da se brani sa slobode. Sudija bi o puštanju uz kauciju trebao odlučiti unutar dvije sedmice. Breno se nalazi u vrlo teškoj situaciji. Učinit ću sve što je u mojoj moći da se čim prije nađe na slobodi", rekao je Leitner u izjavi za Bild.

Premda su zbog nogometaševog teškog psihičkog stanja, kojeg su i sami postali prekasno svjesni, iz Bayerna vrlo oštro napali institucije, posebno lokalni Ured državnog pravobranioca, Brazilcu, očito pogođenom serijom neugodnih povreda koljena, to neće donijeti naročite koristi.

"Vrlo jednostavno, Breno je priveden pod sumnjom za palež te zbog realnog rizika bijega iz zemlje i prikrivanja dokaza. Na tu su nas proceduru natjerale okolnosti, odnosno značajna šteta počinjena požarom (oko 1,5 miliona eura, kako je procjenjuje Bild). Iste će te okolnosti eventualnu kauciju učiniti vrlo visokom", rekao je glasnogovornik iz Ureda državnog pravobranioca odgovorivši potom na žestoke reakcije iz bavarskog kluba:

"FC Bayern može biti poslodavac osumnjičenog, ali nije strana u istražnom procesu. Gdje i za koga osumnjičenik radi, nama ne igra nikakvu ulogu, kao što ne bi igralo ni u bilo kojem drugom slučaju. Postupamo kao što bismo postupali protiv bilo kojega drugog njemačkog državljanina ili radnika s prebivalištem u Njemačkoj. Procijenjeno je da je riječ o kriminalnom činu s rizikom bijega i prikrivanja dokaza te je postupano prema slovu zakona".