Brazilac o svemu pomalo
72

Adriano otvorio dušu: Bio sam strašno dobar igrač, volio bih da sam mogao igrati sa Icardijem

Klix.ba
Adriano (Foto: AFP)
Adriano (Foto: AFP)
Duga je lista igrača koji nisu ostvarili karijere kakve su se od njih očekivale, no jedan igrač vam može pasti na pamet kada se kaže "E, kakva igračina je on bio, šteta što je brzo propao!". Njegovo ime je Adriano Leite Ribeiro.

Brazilac je početkom 2000-ih godina bio jedan od najboljih, ako ne i najbolji napadač svijeta, no nakon smrti oca 2004. godine svijet mu se raspao, a njegove igre na terenu su bile sve lošije i lošije.

Sada, sa 36 godina, Adriano sa žaljenjem gleda na period iza njega, iako kaže da nije i definitivno u nogometnoj penziji.

"Sretan sam, živim u Riju sasvim normalnim životom. Nisam se oprostio, samo sam uzeo pauzu od nogometa. Mogao bih se vratiti na teren, ali samo u Brazilu. Ipak sam otac troje djece i ne želim da odrastaju negdje drugo", rekao je Adriano u intervjuu za DAZN.

Adriano je profesionalnu karijeru počeo u Flamengu 2000. godine, a nakon samo godinu dana doveo ga je Inter.

"Nisam mogao vjerovati da sam došao u Italiju. Sjećam se kao da je jučer bilo, ulazim u svlačionicu i gledam u Seedorfa, Materazzija, Ronalda, Zanettija... Nestvarno", kaže Adriano, te nastavlja.

"Živio sam u hotelu i jednog dana Ronaldo mi priđe i ponudi mi da živim kod njega u vili. To je bila predivna gesta. Svi saigrači su bili zaista divni, kako na terenu, tako i van njega. Ipak, o životu sam najviše naučio od dvije osobe. Javier Zanetti mi je bio oslonac u životu, posebno kada mi je otac umro. I predsjednik Massimo Moratti je uvijek bio uz mene, posebno u tim najtežim trenucima. On mi je bio drugi otac i zahvalan ću mu biti do groba za sve što je učinio za mene", rekao je Adriano.

Zanetti ga je te 2004. godine pokušavao izvući iz psihičke krize u koju je upao zbog očeve smrti. "Shvataš li da si mješavina Ibrahimovića i Ronalda? Možeš biti najbolji igrač svih vremena", govorio mu je tada kapiten Intera. Nažalost, Adrianova karijera je od tog momenta krenula nizbrdo. Problemi sa viškom kilograma, formom, zakonom, alkohol, droga... Ništa ga nije zaobišlo.

Ipak, na vrhuncu Adriano je bio sama krema svjetskog nogometa.

"Znam dobro kakav sam bio. Bio sam strašno dobar igrač i drago mi je da sam uspio napraviti neke važne stvari za klub i reprezentaciju", kazao je Adriano.

Na pitanje sa kojim igračem bi volio da je imao priliku zaigrati Adriano je imao spreman odgovor.

"Sa Icardijem. On je vrhunski igrač, a još je uvijek mlad. On i ja bismo činili strašan tandem", rekao je Adriano kojem je najveća nogometna vrlina bila snaga i ljevica kojom je nemilosrdno cijepao mreže.

"Rođen sam takav. Sjećam se kada smo kao djeca igrali na ulici da su mi drugovi koji su branili tražili da ne šutiram jako. No, nikada nisam mogao protiv sebe, instinktivno sam uvijek šutirao iz sve snage", rekao je Adriano.

Bez obzira na to da li potpiše za 11. klub u karijeri ili ne, Adriano će ostati uvijek jedan od onih igrača koji su nas uveseljavali svojim predstavama početkom 21. vijeka, a iza njega će zauvijek ostati 27 pogodaka u 48 nastupa za Brazil i četiri titule prvaka Italije sa Interom.