Kao u najboljim godinama
0

Adnan Gušo: Stalno galamim na saigrače, tražim da budu na nivou

Piše: Edin Isanović
Od kada je Adnan Gušo, sticajem okolnosti, stao na gol Željezničara, nisu primili pogodak. Pored toga, tim sa Grbavice u svakoj utakmici upisao je pobjedu. Menadžer "Plavih" Amar Osim naglašava da je nekadašnji golman bh. reprezentacije u ekipu unio samopouzdnaje i sigurnost.

Gušo se nalazi na pripremama mlade reprezentacije u Vogošći. Za Sarajevo-x.com kaže da je posljednjih godina bio u trenažnom procesu, te da njegove intervencije mogu iznenaditi samo neupućene.

"Recimo, posljednje tri godine branim u prijateljskim dvobojima. Konstantno treniram, fizički sam spreman", počinje razgovor Gušo.

Premijer liga nije toliko kvalitetna

Onda je otkrio jedan od razloga zbog kojih još nije primio pogodak.

"Treba biti realan. Naša liga nije kvalitetna. Pored toga, ja sam u zrelim godinama, prošao sam dosta toga. Mogu predvidjeti kako će mladi igrači reagovati u situacijama 'jedan na jedan'", kaže Gušo.

Prokomentarisao je i izjavu prvog šefa struke koji je rekao kako Gušo svojim odličnim intervencijama "diže" ekipu.

"To je tako ispalo! Amar ne želi da me mijenja. Vjerovatno sam svojim autoritetom unio sigurnost. Otkriću vam nešto. Ja stalno sa gola galamim na saigrače, upozoravam ih odakle prijeti opasnost, naglašavam kako se trebaju postaviti u prekidima. Tražim da budu na nivou, jer ja bolje vidim neke stvari od njih. Mislim da je to donekle popravilu igru Željezničara".

Oslonac među stativama tvrdi da tim sa Grbavice do kraja polusezone može doći i do prvog mjesta.

"Od preostalih šest utakmica, samo se okršaj sa Sarajevom može istaći kao nešto teži. Ostalo, uz dužno poštovanje suparnika, trebamo riješiti u svoju korist. Uz malo sreće možemo nakon petnaest kola dotaći vrh".

Svi su zaboravili Burića, a on izvanredno brani

Gušo je pomoćni trener u mladoj reprezentaciji BiH koju u četvrtak očekuje utakmica sa Njemačkom.

"Dobro smo startovali. Odigrali smo i neriješeno protiv Bjelorusije koja je bila treća u Evropi. To nam je bio pokazatelj da imamo kvalitetnu reprezentaciju koja se može nositi sa svima. Uz maksimalno zalaganje i koncentraciju svih 90 minuta, možemo doći do povoljnog rezultata", napominje Gušo koji za "A" tim kaže da ne bi trebao imati većih problema sa Luksemburgom.

"Nakon toga idemo u Pariz i trebamo pokušati iznenaditi".

Za čuvare mreže "Zmajeva" Gušo bira riječi.

"Hasagić je iskusniji i može još braniti. Begović je budućnost našeg državnog tima. Tu su još Šehić i Burić, kojeg su pomalo svi zaboravili, a momak brani izvanredno", kaže Adnan Gušo.